Nomen est omen

olvasói
10/10 (57)
Nehéz eldönteni, hogy kinek nehezebb a helyzete ma Magyarországon: egy metróvezetőnek, akit sok ezer polgártársához hasonlóan Szabó Jánosnak hívnak, vagy egy amatőr filmesnek, akinek Szalay Kristófnak a neve, és gimnáziumi némettanárként keresi kenyerét.
Egyiküknek sem lehet könnyű az érvényesülés, ők mégsem adják fel a harcot: Szabó János (Szamosi „Fezó” Ferenc) elhatározza, hogy likvidálja összes névrokonát, Szalay pedig minderről filmet forgat. Mindketten sikerrel járnak, a legjobb dolga mégis a nézőnek van, mert másfél órán keresztül felhőtlenül mulathat a számos filmtörténeti sorozatgyilkos figuráját megidéző magyar terminátor kalandjain, és csodálhatja a rendező hol bájosan ügyetlen, hol meglepően ötletes - de minden esetben történethű - megoldásait. 
 
A főszereplő csapzottkisember-figurája simán felveszi a versenyt bármelyik filmes pszichopatával, Hannibal Lectertől (Anthony Hopkins) kezdve az M - Egy város keresi a gyilkost Hans Beckertjén (Peter Lorre) keresztül egészen Norman Bates-ig (Anthony Perkins). Sőt a mi Szabó Jánosunk sokkal közelebb áll hozzánk a fent említett szörnyeknél, mert apróbb ugyan, kicsit fonnyadt, sárga is talán, de legalább a miénk, akár a magyar narancs. Ráadásul a Nomen est omen szemcsés videokockái sokkal többet árulnak el a mai magyar valóságról, mint bármelyik kereskedelmi tévés bulvárdoku vagy egy jól megfizetett választási hirdetés: a szürkeségből kitörni akaró, emberáldozatoktól sem visszariadó ember kalandjai nemcsak azért érdemesek figyelmünkre, mert a filmben többek között szerepet kapott Michelle Wild, Kovács Kokó István és Eperjes Károly is, hanem mert valahol mindannyian Szabó Jánosok vagyunk... 
 
 
csmozi
2006.06.07
|
magyar filmszatíra, 95 perc, 2003
Szabó János metróvezető megelégeli, hogy a neve miatt állandó félreértések áldozata. Elhatározza, megöli összes névrokonát: számszerint 5180 Szabó Jánost. János munkához lát...
Rendező:

Szalay Kristóf

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.