A bajusz

olvasói
6/10 (134)
Marc és Agnes felső középosztálybeli házaspár. A férfi építész, szupermodern dizájnos lakásuk a harmónia és a megértés kis fészkének tűnik, mígnem egy borotválkozás mozgásba nem lendíti az eseményeket. Marc ugyanis váratlanul úgy dönt, kipróbálja, milyen is lenne, ha leborotválná a bajszát, melyet egész addigi felnőtt életében folyamatosan viselt.
Feleségének nem szól semmit a tervről, csak izgatottan várja, milyen hatást gyakorol rá a „nagy változás”. Amikor azonban Agnes megérkezik, és semmit nem vesz észre, viselkedésével lassanként őrületbe kergeti a férfit. Amikor kiderül, hogy se Marc barátai, se munkatársai nem emlékeznek az évtizedekig viselt bajuszra, az élet kezd teljesen a feje tetejére állni. 
 
A valójában nagyon egyszerű ötletből Emmanuel Carrère rendező (aki egyébként saját regényét adaptálja filmre) izgalmas és elgondolkodtató filmet rendez. Felfoghatjuk példázatos történetnek arról, hogy külső jegyeink, illetve az önmagunkról alkotott kép (mely nem feltétlenül egyezik meg a környezetnek rólunk alkotott képével) miképpen határozzák meg a személyiségünket. Honnan tudjuk, kik is vagyunk, és hogyan lehet egy pillanat alatt megingatni az erre vonatkozó, biztosnak hitt tudásunkat? S ha már megingott az önképünk, mit tehetünk, az elveszett bizonyosság visszanyerésének érdekében? 
 
E filozofikus kérdéseket a film a thriller és a melodráma érdekes keverékeként tárja elénk, remek arányérzékkel és nagyszerű színészi teljesítményekkel a főszerepekben. 
Odor Emília
2006.06.28
|
La moustache
francia filmszatíra, 86 perc, 2005
Tanulságos történet egy felső középosztálybeli francia házaspárról és a férj bajuszáról, melynek hiánya senkinek sem tűnik fel...
Forgalmazza: Budapest Film
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.