Az aranyember (1962)

olvasói
8/10 (24)
Jókai a kiegyezés után több regényében is példát statuált a magyar társadalom polgárosodásának ingoványos tájaira tévedt szerencsétlen balekjaival. A romantikus antikapitalizmus csillagzata alatt született tanmese elképesztő pontossággal bólint vissza a filmvászon hígításában is.
Az aranyember több mozgóképes adaptáción is átesett a múlt század távolabbi felében; 1918-ban Korda Sándor készített egy némafilmet Beregi Oszkárral a főszerepben. A forgatás elég izgalmasra sikerült, hiszen a stábnak a film eredményes lebonyolítása mellett a világháborús lövedékekre is aktívan koncentrálnia kellett, melyek a fejük felett cikázásukkal némiképp nehezítették a munkát. 1936-ban Gaál Béla vállalkozott a remake-re és parádés színészgárdával (Csortos Gyula, Mezey Mária, Rózsahegyi Kálmán, Básti Lajos, Kiss Ferenc) újradolgozták a klasszikust. 
 
 
De a legismertebb feldolgozás Gertler Viktor rendezése 1962-ből, olyannyira népszerű, hogy a legnézettebb magyar filmek örökrangsorának igen előkelő hatodik helyén tanyázik. Külön kuriózuma, hogy ez az első magyar panoráma-szélesvásznú alkotás.  
 
 
A sztorit mindenki ismeri; Ali Csorbadzsi, a szultán ex-kincstárnoka hajón menekül a morcos uralkodó emberei elől. Öngyilkossága előtt rábízza a lányát a hajóskapitányra, aki jól bele is szeret. Tímár Mihály alapjában rendes ember, de a mindent elrontó vagyonos lét őt is megmételyezi... Azonban Jókai nagylelkűen nem hagyja veszni főhősét és egy a bűnös világtól elzárt kis szigetre vezeti, vissza a természetbe, ahol igazi rousseau-i idillnek örvendhet, míg meg nem hal.

macsek
2006.07.03
|
magyar kalandfilm, 118 perc, 1962
Jókai Mór klasszikus regényének a konszolidálódó Kádár-korhoz idomított filmváltozata, meseszerű szigettel és zavaros külvilággal.
Rendező:

Gertler Viktor

Színész:

Csorba András
(Tímár Mihály)

Béres Ilona
(Tímea)

Krencsey Marianne
(Athalie)

Greguss Zoltán
(Brazovics)

Gobbi Hilda
(Brazovicsné)

Szabó Ernő
(Ali Csorbadzsi)

Pécsi Ildikó
(Noémi)

Komlós Juci
(Teréza)

Latinovits Zoltán
(Kristyán Tódor)

(2 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.