Sziriana

olvasói
(0)
Syriana
amerikai thriller, 126 perc, 2005
A kőolajbiznisz játékosai nyírják egymást minden szinten az arab-öbölbeli fúrótelepektől bizonyos amerikai kormányirodákig. Sokszereplős, sok szálon futó politikai krimi a Traffic írójának rendezésében.
Rendező:

Stephen Gaghan

Színész:

George Clooney (Bob Barnes)

Matt Damon (Bryan Woodman)

Christopher Plummer (Dean Whiting)

Jeffrey Wright (Bennett Holiday)

Kayvan Novak (Arash)

Amr Waked (Mohammed Sheik Agiza)

Chris Cooper (Jimmy Pope)

Amanda Peet (Julie Woodman)

Robert Foxworth (Tommy Barton)

Forgalmazza: InterCom
Akármilyen véresen aktuális kérdést is boncolgat a meg nem határozott évben, de egészen konkrét helyszíneken játszódó történet, azért ez egy régimódi politikai krimi - igaz, új formában.
A szintén mozaikszerűen összeilleszkedő Traffic forgatókönyvírója, Stephen Gaghan egy visszavonult CIA ügynök visszaemlékezései alapján erősen moralizáló és az úgy nevezett „nagy kép” minden játékosát bemutató filmet rendezett, erős üzenettel és remek alakításokkal. A producerként is közreműködő George Clooney a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart is megkapta rendkívüli átéléssel és pár nap alatt felszedett 16 kilóval súlyosbított alakításáért, és nem véletlenül, hiszen messze az általa ábrázolt kiégett és kihasznált beépített ügynök története a legizgalmasabb és legárnyaltabb a néha túl sok szálon futó, túl sokat mondani akaró filmben. Felvonul ugyanis az olajbiznisz minden szereplője: a korrupt üzletemberek és korrumpálható politikusok, országukat kiáruló arab sejkek és belső ellenzékük és az olajfúró tornyok nyomorgó mohamedán vendégmunkásai - az egyik végletben a kapzsiság, a másikban a tehetetlenség, az eredmény pedig katasztrofális. És sajnos minden közhelyesség ellenére a képlet valóban pontos, és a helyzet a közeljövőben nyilván csak egyre rosszabb lesz. Tisztességes, látványos, izgalmas, de korántsem egyszerű film, akár több megnézést is igényelhet. **** 
 
Kiadás
A hang magyar, angol és cseh Dolby 5.1-es és az extrák is ezeken a a nyelveken vannak felíratozva. Van egy hosszabb, érdekes beszélgetés Clooney-val, egy politikai elemzés a film kapcsán és pár, kevéssé érdekfeszítő kimaradt jelenet, plusz előzetes. *** 
 
Syriana, 2005 * 126 perc * Warner Home Video * (16) 
Vízer
2006.07.05
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.