A United 93-as

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (76)
Képzeljük el a Titanicot szerelem, gigantikus díszletek, szimfonikus kísérőzene és könnyes szemű öreg néni nélkül! Ami marad: félelem, szorongás, értelmetlen áldozatok és a jéghegy csúcsa - azaz a színtiszta tragédia.
A 2001. szeptember 11-i eseményeket feldolgozó első komoly doku-dráma nem szokványos katasztrófafilm, mert nem utazik a United 93-as járat csomagterében egy szaggatott atlétatrikós Bruce Willis, aki hip-hop hatástalaníthatná a terroristákat, Harrison Ford pedig nem ül vadászgépbe a Fehér Ház kertjében, hogy lerakétázza a gonosz gépeltérítőket. Paul Greengrass rendező persze képes lenne megfelelni a szórakoztatóipari elvárásoknak - miként tette azt A Bourne-csapda akciójeleneteiben -, de a téma kényessége és a megtörtént események borzalma óvatosabb megközelítést és hitelesebb ábrázolást kíván. 
 
Greengrass a négy évvel ezelőtti Véres vasárnappal bebizonyította, hogy jó érzéke van a történelmi jelentőségű erőszakos események objektív bemutatásához, és most is hasonló műgonddal jár el, ráadásul valós időben játszatja el a tragédiát többnyire ismeretlen színészeivel. A szeptember 11-én eltérített negyedik repülőgép utasainak és személyzetének történetét a forgatókönyvet is jegyző Greengrass a földi irányítóhelyiségekben zajló válságkezelés bemutatásával teszi teljessé, így a néző egészen a végső becsapódás pillanatáig „csodálhatja” azoknak a kiszolgáltatott embereknek a küzdelmét, akiken a kialakult káoszban senki sem tudott segíteni. Az U93 feszes, kegyetlen film: a végén nagyot szól, aztán elhallgat... 
csmozi
03 August 2006
|
Hungarian title: A United 93-as
American-British-French drama, 91 min, 2006
Directed by:

Paul Greengrass

Distributor: UIP-Duna Film
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.