Büszkeség és balítélet

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (2)
Méltó tisztelgés Jane Austen géniusza és a halhatatlan romantika előtt. Az első mozifilmjét rendező Joe Wrightot igencsak mély vízbe vetette a jó szerencse. Az angolok egyik legkedveltebb romantikus regényéből filmet rendezni – az után, hogy a tíz évvel ezelőtti BBC-s feldolgozás köré a rajongók már komoly kultuszt kovácsoltak – nem kis kihívás.
Nem elég, hogy a romantikus főhősökről (Elizabeth és Darcy) mindenkinek megvannak a maga (vagy a BBC) által kialakított elképzelései – melyeknek hiánytalanul megfelelni lehetetlen és értelmetlen –, de ott van még a regényterjedelmű kacskaringós történet „meghúzásának” súlyos kényszere is.
 
A film stábja (állatidomártól díszletfestőig és forgatókönyvírótól rendezőig) remekül teljesített, ami jelen esetben a következőket jelenti: sok apró és igényes vizuális megoldással ábrázolták, s elegáns dramaturgiai megoldásokkal rövidítették játékfilmnyire az öt Bennet nővér szerelemkeresésének és kiházasításának történetét. Sok helyütt merészen szembementek a BBC-sorozat megoldásaival (pl. díszlet, jelmez, bizonyos figurák megformálása), de a végeredmény (függetlenül attól, hogy kedveljük-e Keira Knightleyt) összességében nagyon is meggyőző.
 
Kiadás: Joe Wright rendező audiokommentárja sok érdekes rendezéstechnikai megjegyzéssel, nyúlfarknyi filmecskék Jane Austen koráról, az udvarlási szokásokról, a forgatás helyszíneiül szolgáló kastélyokról. Egy 6 perces szubjektív forgatási napló, a korszakot felidéző fotógaléria, valamint egy (súlyosan romantikus) alternatív befejezés. Magyar, angol DD 5.1-es hang; magyar felirat az extrákhoz is van (az audiokommentárhoz is!). 
 
Pride and Prejudice, 2005 * 122 perc * InterCom * (12) 
tereza
2006.08.04
|
Pride & Prejudice
angol-francia romantikus filmdráma, 127 perc, 2005
Jane Austen klasszikus romantikus regényének remek angol feldolgozása. Az öt Bennet lányból háromnak természetesen ezúttal is sikerül így vagy úgy férjet fognia. Elizabeth élesebb nyelvű, mint valaha, Mr. Darcy pedig nemcsak Elizabeth, de a hölgynézők szívét is el fogja rabolni (már megint).
Rendező:

Joe Wright

Színész:

Keira Knightley
(Elizabeth Bennet)

Matthew MacFadyen
(Mr. Darcy)

Brenda Blethyn
(Mrs. Bennet)

Donald Sutherland
(Mr. Bennet)

Rosamund Pike
(Jane Bennet)

Talulah Riley
(Mary Bennet)

Jena Malone
(Lydia Bennet)

Carey Mulligan
(Kitty Bennet)

Kelly Reilly
(Caroline Bingley)

Forgalmazza: UIP-Duna Film


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.