Kedvenc helyek

Paint It Black – The Compilation Of The Rolling Stones Cover Tracks

est.hu:
6/10
|
olvasói
(0)
(EMI)

A 2005-ben megjelent A Bigger Bang album 2006-ra áthúzódó nagysikerű turnéja alatt minden Rolling Stonesszal kapcsolatos kiadványnak örül az egyszeri rajongó, legyen szó akár a Rarities 1971–2003 című szedett-vedett ritkasággyűjteményről, akár a Jagger/Richards-szerzemények különféle feldolgozásaiból válogató albumról.
A Rolling Stones remek dalai hálás alapanyagot kínálnak a feldolgozásra, hiszen melyik gitáros ne szeretné azokat a fasza riffeket, és melyik mikrofonhoz jutó rocker ne szeretne olyanokat ordibálni, hogy „Jumping Jack Flash, jaj de vicces!” Persze csak kevesen mernek igazán elrugaszkodni az eredeti hangzástól, pedig ilyenkor születnek a legszórakoztatóbb verziók: a Devo dekonstruáltan ketyegő Satisfaction átirata (vagy ugyanaz a klasszikus dal Cat Power refrén nélküli akusztikus gitáros szomorú női értelmezésében, vagy PJ Harvey és Björk csintalan duettjében), a Soup Dragons baggy táncritmussal és ragga betéttel felturbózott I’m Free-je, a Laibach ipari-militarista Sympathy For The Devilje, Ryan Adams és Beth Orton lassú zongorás Brown Sugarja, sőt még a ZiZi Labor asszonykórusos Honky Tonk Womenje is megérdemel itt egy említést. Nos furamód ezek egyike sem szerepel a Paint It Black című válogatáson, csak viszonylag hagyományos rockos átiratok, az elkövetők személyétől függően némi glam rock (David Bowie, Bryan Ferry), hard rock (Grand Funk Railroad, Exodus, Quireboys, Thunder), country rock (Linda Ronstadt, Leon Russell, Jason & The Scorchers) vagy soul beütéssel (Ike & Tina Turner, Aretha Franklin, Otis Redding). Persze ezek sem rossz verziók (a soulosok kifejezetten jók), és dicséretes, hogy ez a 19 számos kiadvány nem spórolt a nagy neveken (itt a Street Fighting Man Rod Stewart 1969-es első szólóalbumáról, a Ramones is fut egy kört az Out Of Time-mal, a Gilby Clarke-féle Dead Flowersben pedig Axl Rose vokálozik), de a csúcs ebben a környezetben akkor is a Flying Pickets brit énekegyüttes a capella előadott Get Off My Cloudja, mert az aztán tényleg elrugaszkodik. Akit még szintén érdemes kiemelni, az a Brain Jonestown Massacre baráti köréből – és az Ezt kapd ki! című filmből – ismerős Miranda Lee Richards gitáros-énekesnő, aki szépen átmenti a Dandelion eredeti pszichedéliáját (ez azon kevés példa egyike, hogy szerkesztők egy viszonylag kevéssé ismert dalt is be mertek válogatni a nagy slágerek átiratai közé).
Déri Zsolt
2006.09.04
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.