Az élet vendége - Csoma-legendárium

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (26)
A hazánkban nemzeti kincsként számon tartott Kőrösi Csoma Sándor alakja egészen szokatlanul jelenik meg Szemző Tibor életrajzi filmjében.
A sokoldalú alkotó - aki nemcsak rendezte, de zenéjét is szerezte művének - sokkal inkább impressziókat, benyomásokat, élményeket és érzéseket idéz fel, mintsem konkrét tényeket és adatokat az egykori nagy utazó és nyelvész életéből. Ehhez pedig nemcsak a filmre rögzített, hanem a festett képek, a hang és a zene erejét is felhasználja. 
 
Roskó Gábor tarka, a naiv festészetet idéző képei segítségével a Kőrösi Csoma alakjához kapcsolódó legendák kelnek életre, ahogy a Székelyföldről indult hős megmenti a szerecsenek hajóját a viharban, és letáncol mindenkit a gazdag török kalmár lányának lakodalmán. Ezzel párhuzamosan a film végigjárja a tudós Keletre, Indiába, Tibetbe, a Himalájára vezető útját, mutat lámatáncot, és feleleveníti a Tibeti Halottaskönyv sorait. A Csoma-legendáriumban legenda és valóság egybefonódik, és teljesen mindegy, hol van a határa egyiknek és másiknak. Szemző filmje rengeteg nyelven (magyarul, németül, angolul, latinul, tibetiül, hindiül, ógörögül, szanszkritul, bengáliul stb.) beszél, mégis úgy érezzük, értjük minden egyes szavát. Nem tűnik bábeli zűrzavarnak, inkább megbonthatatlan, harmonikus egységnek, melyben Kelet és Nyugat találkozik egy legendás alakon keresztül, akinek átélhetjük azon érzéseit, amikor először látta a varázslatos keleti tájat - vagy legalábbis kísérletet tehetünk rá. Szemző filmje ehhez minden segítséget megad. 
fürkész
2006.09.13
|
magyar életrajzi film, 80 perc, 2006
Kőrösi Csoma Sándor életének és tibeti útjának különleges története. Meditatív életrajzi film.
Rendező:

Szemző Tibor

Színész:

Törőcsik Mari
(narrátor)

Susannah York
(narrátor)

Forgalmazza: HungaroTop
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.