Reggeli a Plútón

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (25)
Neil Jordan, a Síró játék ír rendezője újra a szexuális identitás útvesztőjét kutatja egy kedves, bohó és a végtelenségig naiv transzvesztita fiatalember kalandjain keresztül, melyek a ‘60-as évek vallásos ír közösségétől, a ‘70-es évek glam-rocktól sújtott londoni Sohójáig vezetnek.
Főhősünk, Patrick talált gyermek, egészen pontosan egy ír paplak lépcsőjén találtak rá csecsemőkorában, így került nevelőszülőkhöz. Hamar felismerte „másságát”, s nagy kedvvel pózolt nevelőanyjának ruháiban a tükör előtt, s a rúzst sem vetette meg. Az otthoni és iskolai fenyítések és fenyegetések mit sem használtak, Patrick megingathatatlanul felismerte és - akár a legalkalmatlanabb pillanatokban is - kinyilvánította valódi személyiségét és ízlését. 
 
Amikor felcseperedett, útra kelt, hogy megtalálja sosem látott anyját, akiről szinte csak annyit tudott, hogy valószínűleg Londonba költözött. Anyja után kutatva a nagyváros dzsungelében bolyongó hősünk beáll egy rockbandába, fellép bűvészasszisztensként és a prostituáltak nehéz sorsa sem kerüli el, s egy alkalommal még IRA-terroristának is nézik - de a szerencsés véletleneknek köszönhetően a megfelelő pillanatban mindig felbukkan egy segítőkész figura a színen. 
 
Főhősünkben a nagy klasszikus elődök, Tom Jones - a Henry Fielding megalkotta hóbortos talált gyerek - és Dickens Twist Olivérje alkot modern keveréket. Mindezt mesei elemek, retróhullámot lovagló, remek korfestő popzene, valamint a főszerepben brillírozó Cillian Murphy játéka fűszerezi. 
Odor Emília
2006.09.13
|
Breakfast on Pluto
angol-ír filmdráma, 135 perc, 2005
Egy sosem látott anyja után kutató, hóbortos ír transzvesztita fiú kalandjai Londonban a hetvenes években. A Síró játék rendezőjétől, sok remek zenével és keserédes humorral.
Rendező:

Neil Jordan

Forgalmazza: SPI
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.