Greenaway Éjjeli őrjáratra indul

Peter Greenaway, a korszakalkotó angol rendező szeptember elején elkezdte forgatni legújabb kosztümös filmjét.
Az Éjjeli őrjárat (Nightwatching) a kiemelkedő XVII. századi németalföldi festő, Rembrandt von Rijn egyik leghíresebb, azonos című festményét veszi alapul, amelyen a korabeli városi milícia tagjai láthatóak őrjáratra indulva. 
 
Rembrandt szerepére a rendező Martin Freemant, a Galaxis útikalauz stopposoknak Arthur Dentjét kérte fel, akinek partnerei Eva Birthistle (Véres vasárnap, Reggeli a Plútón), Jodhi May (Makk Károly: A játékos), Emily Holmes (Halálzóna) és Nathalie Press (Szerelmem nyara) lesznek. A forgatás holland aranykort imitáló helyszíneit az alkotó Lengyelországban és Walesben találta meg. 
 
Az alkotótól megszokott extravagáns és mozgalmas látványvilágú dráma a festőművész szakmai és magánéletét tárja a nézők elé. A történelmi mese középpontjában a festményen szereplő karakterek mögé álmodott „összeesküvés, bujaság és gyilkosság” áll. 
 
Greenaway új munkájával a négyszáz éve született mester munkássága előtt tiszteleg. A teátrális megoldások iránt kezdetektől vonzódó filmes az amszterdami Rijksmuseumban kiállított festményhez új befogadói koncepciót talált ki. Az idén nyáron, június és augusztus között megrendezett Holland Fesztivál nyitóakkordjaként színházi közeget teremtve, meglepő világítástechnikával, hangeffektekkel, mozgó képekkel keltette életre esténként a látogatóknak az 1640 körül alkotott remekművet. 
 
Az Egyesült Királyság Filmes Tanácsa 300 000 angol fonttal támogatja a film elkészültét. Az Éjjeli őrjárat hazai forgalmazója a Budapest Film. 
 
 
 
(Budapest Film) 
2006.09.15
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.