Kedvenc helyek

Leonard Cohen – I’m Your Man

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (1)
(Verve / Universal)

Az 1934-es születésű kanadai író-költő-énekmondó, Leonard Cohen dalaiból seregnyi feldolgozáslemez született már, akadt köztük izgalmas (I’m Your Fan – 1991) és elhibázott is (Tower Of Song – 1995), sőt még magyar nyelvű átiratokból is megjelent egy gyűjtemény (A vendégek – 2003). Ez a mostani album egyszerre feldolgozás-, koncert- és filmzenelemez is: ugyanis a Leonard Cohen – I’m Your Man egy zenés dokumentumfilm, mely a Came So Far For Beauty: An Evening Of Leonard Cohen Songs című koncertsorozatot örökíti meg.
A sztárparádés rendezvényt ugyanaz a Hal Willner hozta tető alá, aki 1985-ben a Lost In The Stars című Kurt Weill tribute album producere is volt, de ő szervezte azt az 1991-es Tim Buckley-emlékkoncertet is, ahol elindult a néhai folk-dzsessz dalnok fiának, az apjánál is jelentősebb művésszé növő Jeff Buckley-nak a karrierje (melynek egyik ékköve minden idők talán legjobb Cohen-feldolgozása, a Hallelujah). Azóta már Jeff is halott, így a mostani produkció fő helyén az ő legméltóbb örököse, a kanadai-amerikai Rufus Wainwright és annak zenész családja áll (húga, Martha, továbbá anyjuk és nagynénjük, a McGarrigle nővérek), meg a tiszteletbeli családtagnak számító Teddy Thompson (szintén másodgenerációs dalszerző-előadó, a brit folk-rock két jeles figurájának, Richard és Linda Thompsonnak a fia). Azért a többi közreműködő sem akárki: a Brightoni Fesztiválon és a Sydney-i Operaházban adott koncerteken Nick Cave, a Pulp-vezér Jarvis Cocker és a transzszexuális dalnok, Antony mellett a brit folktündér, Beth Orton, továbbá Cohen két hűséges vokalistanője, Pella Batalla és Julie Christensen is mikrofonhoz lépett. Sőt a felvételektől maga Leonard Cohen is úgy fellelkesedett, hogy a U2-val közösen rögzítette a záródalt, a Tower Of Song átdolgozását, egy kis New York-i bárban.
Déri Zsolt
2006.10.06
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.