A millió dolláros hotel

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (14)
Los Angeles tündöklő világának és égig érő, monumentális felhőkarcolóinak pont a reverse a Millió Dolláros Hotel; lepukkant, koszos, igénytelen lebuj, a társadalom söpredékének gyűjtőhelye.
Drogosok, prostik és flúgosok élik itt megszokott mindennapjaikat közönyös rezignáltsággal fulladva bele a dögunalomba. Azonban egyik éjjel az építmény tetejéről lezuhan a lúzer festőművész, Izzy, akinek halála alapjáraton a kutyát sem érdekelné, csakhogy ez az eset mégis bulvárbotrányt kavar. Izzy ugyanis egy milliárdos média-mogul fiacskája, és mint ilyen, kizárt az öngyilkosság eshetősége. Skinner különleges ügynök érkezik a helyszínre, hogy kibogozza a szálakat. Skinner maga is fura figura; gerincpótló protézise dacára nagy hatalmú idegen, aki mélyen megveti a hotel fogyatékos lakóit. Különösen a kedvesen lökött Tom Tomot, aki saját indíttatásból a nyomozó mellé szegődik segíteni, miközben tiszta és őszinte szerelmet táplál a hotel egy másik egészen különös csodabogara, Eloise, a befelé forduló, gátlásos utcalány iránt. Ahogy halad előre a történet, úgy mosódik el egyre jobban a valóság és a képzelet, az igazi és a hamis, az ép elme és az őrült látomás közötti határ.
  
Wenders mozija igazi szemtelen, kellemetlenül komplikált szimbólum-labirintus, amelynek felderítése reménytelen vállalkozásnak tűnhet, de nem kell mindig mindent pontosan értenünk ahhoz, hogy valamibe végtelenül, tisztán és igazán beleszerethessünk; vegyük csak Tom Tom esetét… 
 
A film ötlete eredetileg Bono-tól ered, ugyanis a Millió Dolláros Hotel valóban létezik; a U2 zenekar ennek tetején forgatta a Where The Streets Have No Name című dalának klipjét. Ezek után a legendás frontember olyan ihletett állapotba került, hogy azon nyomban felkereste Wenders-t, és megbeszélte vele a részleteket. Bono a producerkedést is magára vállalta, és természetesen a film borzongatóan szomorú-szép zenéjét is ő jegyzi. 
 
macsek
2006.10.11
|
The Million Dollar Hotel
amerikai-angol-német thriller, 122 perc, 2000
Váratlan halál a lepukkant, csodabogarakkal vastagon megrakott garniszállóban: az ügyet az FBI vizsgálja, de nem sokra jut. R.: Wenders. Sztár: Gibson. Mindenes: Bono.
Rendező:

Wim Wenders

Színész:

Mel Gibson
(Skinner ügynök)

Milla Jovovich
(Eloise)

Jeremy Davies
(Tom Tom)

Peter Stormare
(Dixie)

Jimmy Smits
(Geronimo)

Amanda Plummer
(Vivien)

Gloria Stuart
(Jessica)

Julian Sands
(Terence Scopey)

Tom Bower
(Hector)

Műsoron a TV-ben

Paramount Channel
 2020.07.23., csütörtök, 01:30

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(3 kép)


Filmek a TV-ben
21:45
Jackie Brown
amerikai játékfilm, 1997
21:50
Kegyetlen vakáció
amerikai kalandfilm, 2013
22:00
Dühöngő bika
amerikai életrajzi filmdráma, 1980
22:05
Fekete és kék
amerikai akciófilm, 2019
22:20
Egy háború margójára
angol romantikus film, 2019
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
21:25
Angelo rulez
2017, IV. évad, 46. rész: Szörny az ajtónál
21:26
Pat a kutya
2017, I. évad, 62. rész: Adománygyűjtés
21:29
Roary, a versenyautó
I. évad, 33. rész
21:30
Trollok - A dallam szól tovább
I. évad, 7. rész: Csíny nap
21:32
Pat a kutya
2017, I. évad, 63. rész: Katasztrófa vacsorára
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.