Sziklák szeme

est.hu:
8/10
|
olvasói
3/10 (6)
Elevenen megégetett nagypapa, közvetlen közelről hasba lőtt nagymama, meggyalázott lány, fegyverrel fenyegetett csecsemő - a sivatagi sugárfertőzött mutánsok nem viccelnek.

 
Florent Siri (A pók fészke; Túszdráma) után Alexandre Aja már a második fiatal francia rendező mostanság, aki kipróbálhatta magát Hollywoodban. A Magasfeszültséggel az elmúlt évek slasher-divatjának legsikerültebb darabját produkáló Aja Wes Craven 1977-ben készült filléres klasszikusának mai feldolgozására kapott felkérést, és Siri kollégához hasonlóan ő sem szeppent meg az új környezettől. 
 
Az ezüstlakodalmát ünneplő, középkorú házaspár gyerekekkel, vővel, unokával és két kutyával felszerelkezve indul tengerparti nyaralásra, de egy rövidnek szánt sivatagi kitérő során defektet kapnak, és lakókocsijuk torzszülött haramiák gyilkos dühének célpontjává válik. Lassan kiderül, két család véres viszálya zajlik: a középosztálybeli nagyvárosi família az eltévedt autósokból élő mutánsokéval háborúzik. Olyan mai remake-ekhez hasonlóan, mint A texasi láncfűrészes vagy a Holtak hajnala, a Sziklák szeme sem elégszik meg az eredeti sztorival, hogy gyorsabban pörögjön a cselekmény, kapunk ráadásnak egy kemény leszámolást a mutánsok tanyáján, de a történet hangsúlyai is megváltoznak azzal, hogy az új változat a háború utáni atomkísérleteket okolja a torzszülöttek szörnyű elváltozásaiért. Aja felfogásában a civilizációs folyamat haszonélvezői és kárvallottai vívnak élethalálharcot, groteszkbe hajló brutalitással, a moziváltozat kegyetlenségéhez a vágatlan DVD-verzió pillanatképei a szétrobbanó fejről és a megcsonkított kézről már nem sokat tesznek hozzá. 
 
Kiadás
Angol, magyar DD 5.1-es hang, tisztességes szinkron és a kopott sárgára szívott színeket szépen visszaadó, 2,35:1 (16:9) arányú kép. A legtöbb külföldi kiadás két kommentárt is mellékel a filmhez, nálunk a két producer - Wes Craven az egyik - kedélyes beszélgetése hallható csak (nincs hozzá magyar felirat), pedig Aja és állandó munkatársa, a társíró és művészeti vezető, Gregory Levasseur kommentárjára inkább kíváncsi lettem volna. Az extrák között egy alapos, ám sok meglepetéssel nem szolgáló, közel egyórás werkfilm (szintén magyar felirat nélkül) és a (vége)főcímzenét szolgáltató The Finalist közhelyes metalcore klipje szerepel még. 
 
The Hills Have Eyes, 2006 * 104 perc * InterCom * (18) 
kovacsm
2006.10.13
|
The Hills Have Eyes
amerikai horror, 107 perc, 2006
Wes Craven 1977-es klasszikusának remake-je egy idilli amerikai családról, mely egy ártatlannak tűnő dél-nyugati túra során nukleáris melléktermékek áldozatává válik.
Rendező:

Alexandre Aja

Színész:

Aaron Stanford
(Doug Bukowski)

Kathleen Quinlan
(Ethel Carter)

Vinessa Shaw
(Lynn Carter)

Emilie de Ravin
(Brenda Carter)

Dan Byrd
(Bobby Carter)

Billy Drago
(Papa Jupiter)

Robert Joy
(Lizard)

Ted Levine
(Big Bob Carter)

Desmond Askew
(Big Brain)

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.