Kedvenc helyek

R.E.M.: And I Feel Fine…

est.hu:
9/10
|
olvasói
(0)
(Capitol / EMI)

Az R.E.M. tagjai 2006-ben ünnepelték első kiadványuk, a Radio Free Europe kislemez megjelenésének 25. évfordulóját, s ennek örömére a korai független periódusuk felvételeit birtokló EMI két gyűjteményt is piacra dobott The Best Of The I.R.S. Years 1982–1987 alcímmel: az And I Feel Fine… válogatáslemezt és a When The Light Is Mine videóösszeállítást. Tökéletes kiegészítők az In Time album és az In View DVD mellé, melyek alcíme The Best Of R.E.M. 1988–2003 volt.
Az amerikai rocktradíciókat a poszt-punk színtéren modernizáló atlantai zenekar az említett 1981-es kislemez után 1982-ben szerződött le a Police-dobos Stewart Copeland bátyjának, Miles Copelandnek a cégéhez, az International Record Syndicate-hez, melynek rövidítése megegyezett az amerikai adóhatóságéval (ez nem meglepő fricska egy CIA-ügynök fiától, aki öccse Rendőrség nevű zenekarát is menedzselte a Frontier Booking International, azaz FBI nevű koncertszervező céget vezető harmadik Copeland fivér, Ian segédletével). Az R.E.M. az I.R.S.-nél a következő öt év során egy ötszámos EP-t és öt stúdióalbumot jelentetett meg, mindegyiket az előzőnél nagyobb példányszámban, s a milliós eladásával platina státuszba került 1987-es Document idejére „alternatív” zenekarként is meghódította Amerikát (és készen állt rá, hogy saját feltételei mellett egy mamutkiadóhoz – a Warnerhez – szerződve meghódítsa az egész világot is). Ezt az ötéves fejlődéstörténetet már több válogatáslemez is áttekintette (Eponymous, The Best Of R.E.M., Singles Collected), de amióta a kilencvenes évek közepén az I.R.S.-katalógus átkerült az EMI-hoz, ez az első ilyen kiadvány – és ez most minden korábbinál jobb.  
 
Az And I Feel Fine… 21 száma között – az annak idején csak Európában kiadott Wendell Gee kivételével – ott van a korszak összes R.E.M.-kislemezének A-oldalas száma, plusz egy csomó egyéb kulcsdal, mint a Gardening At Night, a Cuyahoga vagy a 7 Chinese Bros. De legjobb a limitált példányszámú papírtokos kiadást beszerezni, mert annak bónuszkorongján még további 21 szám szerepel, köztük ritkaságok, eltérő (koncert-, demó- vagy akusztikus) verziók, az I.R.S.-szerződés előtti 1981-es kislemezváltozatban hallható Radio Free Europe-tól és annak B-oldalát képező Sitting Stilltől a 2001-es Vanilla Sky filmzenelemezre felvett All The Right Friendsnek és a 2003-as In Time slágerválogatáshoz rögzített Bad Day-nek a két évtizeddel korábbi eredetijeiig, sőt két eddig publikálatlan szerzeményt is kapunk (Mystery To Me, Theme From Two Steps Onward). Ráadásul a borítófüzetben a bónusz-CD mindegyik dalához megjegyzéseket is fűznek a kiadvány összeállításában tevékenyen részt vevő R.E.M.-tagok – még az egy évtizede kilépett dobos, Bill Berry is. 
Déri Zsolt
2006.10.19
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.