Mészáros Márta filmjeivel emlékeznek a nagyvilágban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából számos külföldi filmvetítésen tűzték műsorra Mészáros Márta alkotásait. A temetetlen halott című filmet a nagyvilág több mint harminc városában vetítik vagy vetítették.
A huszadik századi magyar történelemről tanúskodó filmek láthatók világszerte az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából. A megemlékezés filmes programjai kiemelt figyelmet szentelnek Mészáros Márta munkásságának. Az első európai filmrendezőnők között számon tartott Mészáros Márta filmjeit a nagyvilág számos városában mutatták be és mutatják be a közeljövőben. 
 
Az osztrák fővárosban a Filmarchiv Austria és a Collegium Hungaricum „1956 előtt és után – Tisztelet Mészáros Márta munkássága előtt” címmel tartott retrospektív vetítéssorozatot. A rendezvényt A temetetlen halott című Nagy Imre-portré nyitotta meg a rendezőnő jelenlétében. A Valladolidban különdíjjal jutalmazott Eltávozott nap (1968), a cannes-i FIPRESCI-díjas Kilenc hónap (1976), az Ők ketten (1977) és az önéletrajzi ihletésű Napló-sorozat filmjei voltak még láthatók Bécsben. Az osztrák filmarchívum folyóiratában „Emberek az embertelenségben” címmel jelent meg méltató tanulmány, melyben Mészáros Márta életművét Agnés Varda, Vera Chytilová és Lina Wertmüller munkásságával állítja párhuzamba a szerző, Tölgyesi Gábor: „Mészáros Márta a magyar filmet a nemzeti történelem diszkurzív ábrázolásának színterévé tette, mely nemzetközi terepen is nagy feltűnést keltett.” 
 
A londoni Magyar Kulturális Intézet szervezésében Londonban, Liverpoolban és Oxfordban mutatták be Mészáros Márta filmjeit. Az angol fővárosban a Barbican központ, Liverpoolban a magyar konzulátus együttműködésével a Fact Filmszínház, Oxfordban pedig a híres egyetem Oriel College-e adott otthont a vetítéssorozatoknak, melyeken a rendezőnő személyesen is részt vett. A vetítéseket közönségtalálkozó követte. 
 
Lengyelországban mintegy tíz városban vetítették újra Mészáros Márta filmjeit. A torúni nemzetközi filmfesztivál „A mozi mesterei” című programját szentelte Mészáros Mártának. Nyolc alkotást mutattak be, köztük az Örökbefogadást, mely az első magyar film volt, ami részt vehetett a berlini filmfesztiválon 1975-ben, és meg is nyerte a berlini fődíjat, az Arany Medvét. 
 
Az indiai – Navadharshan és Chennai városában szeptemberben megrendezett – Napló-bemutatókat Kanada öt nagyvárosában követte vetítéssorozat, melyen az 56-os témájú filmek között tűzték műsorra Mészáros Márta filmjeit. 
 
A múlt héten Oslóban a Norvég Cinemateket mutatott be válogatást magyar filmekből. Jancsó, Makk és Bacsó filmjei mellett Mészáros Márta alkotásait is vetítették. A norvégiai magyar filmnapokhoz az Oslói Egyetemen egy előadássorozat is kapcsolódott. A Napló-sorozatot és A temetetlen halottat ezután a bergeni filmintézet is műsorra tűzi november első hetében. 
 
 
 
(Magyar Filmunió) 
2006.10.31
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.