Bűnügyi regény

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (10)
Három római vagány a fejébe veszi, hogy beszáll a római alvilágba, ahol aztán egyre feljebb tornásszák magukat egészen addig, ami ebben a műfajban elkerülhetetlen.
Michéle Placidónak ez a nyolcadik rendezői filmje, de mi mégis inkább színészként ismerjük, elsősorban a Polip sorozat főszerepéből. Monumentális gengsztereposza hasonló korban és miliőben játszódik: az olasz maffia világában, melynek hatalmi szálai a magas politikáig elérnek. A forgatókönyv mögött a Szépséges fiatalság című tévésorozat írói állnak, hasonló módon a fiktív történetben itt is olyan konkrét események szolgálnak útjelzőként, mint Aldo Moro elrablása, a bolognai pályaudvari robbantás vagy a II. János Pál pápa elleni merénylet. 
 
A három barát három külön karakter: a Libanoni hideg és számító, Freddo érzékeny, mintha rendezett, civil életre vágyna, a Dandi pedig a legnagyratörőbb, aki szeretőjével társadalmi felemelkedést akar. Kár, hogy az éveken keresztül kitartóan a nyomukban járó Scialoja felügyelő is rágerjed a nőre, ami aztán csak olaj a tűzre, pedig így is robbanáspont környékén peregnek az események, ami azt jelenti, hogy vérben és hullákban nincs hiány. 
 
Politikai csavarok és tiszta krimiakciók, túlhevült érzelmek és hűvös könyörtelenség - a hatvanas-hetvenes évek olasz maffiaklasszikusainak világában nosztalgiázhatunk, de minden retrojátékon túl Placido Bűnügyi regénye ugyanakkor nagyon mai és felkavaró darab is. 
nelson
2006.11.02
|
Romanzo criminale
angol-francia-olasz gengszterfilm, 152 perc, 2005
Három gyerekkori jó barát karrierje a római alvilágban. A Polip főszereplőjének monumentális gengsztertablója a hetvenes évektől napjainkig.
Rendező:

Michele Placido

Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2006. november 9.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.