James Bond, a bukott ügynök

est.hu:
9/10
|
A kémek le-, a színészek viszont megbuknak, és ez a James Bond-sorozat 20 epizódja során többször is megtörtént, amikor ilyen vagy olyan ok miatt, a producerek leváltották a szerepet alakító sztárt. Írásunk két kiválasztott filmje egy-egy ilyen utolsó szereplés (az egyik esetben egyúttal első is), mi viszont úgy véljük, ezek a kevésbé körülrajongott filmek is érdemesek az újrafelfedezésre.
Őfelsége titkosszolgálatában 
 
Sokak szerint minden James Bond-film annyit ér, mint a főhősét alakító színész: ez az alapelv kétségtelenül igaz a kíméletlen Connery-szériára és magyarázat a Brosnan-filmek professzionalista jellegtelenségére, de egyetlen filmre a 21-ből sem nyomja rá úgy bélyegét, mint az Őfelsége titkosszolgálatábanra, ami népszerűtlenségét szinte kizárólag egyszeri főszereplőjének köszönheti. Hogy a csokoládé-reklámarc Lazenby színészi tapasztalatlanságán és leplezetlen feminitásán túl (egyszer még szoknyát is húz, ha skótot is!) mennyire elfogadható 007-esként, az egyéni ízlés dolga - tőle eltekintve azonban az egyik legkiemelkedőbb klasszikus Fleming-darabot üdvözölhetjük az Bond-exvágó Peter Hunt rendezői debütálásában. 
 
Az alapregényt meglehetős hűséggel követő történet szokatlanul erős drámai keretbe illeszkedik, a cselekményt egészen az utolsó 40 perc szinte megszakítás nélküli akció-orgazmusáig a rendhagyó szerelmi szál kibontása uralja - minek következtében a teljes széria talán egyetlen említésre méltó színésznői alakításával találkozhatunk Diane Rigg személyében. Tőle veszi át félúton a kormányt Telly Savalas, aki karizmatikus alakjával nem csupán a legjobb Blofeld a sorozatban, de az egyik csúcspont a teljes gonosztevő-galériában. A sváci csúcsok közt játszódó akciófinálé öröm a téli sportok szerelmeseinek, még a lanovka is izgalmas szerephez jut (ld. Kémek a Sasfészekben), a meglepő végkifejlet pedig egyedülálló a legendáriumban - Bond zokog. 
 
Kiadás
A felújított verzió népes extrái közt gazdag rendezői kommentár, korabeli werkfilmek és néhány leleplező interjú Lazenbyvel - a bemutatkozása előtt és a bukása után. 
 
vadalma 
 

 
Halálvágta 
 
Ahogy Sean Connery és Pierce Brosnan mellett Roger Moore nem lehet kedvenc James Bondunk, úgy az 1985-ös, Moore-ral a főszerepben készült Halálvágta sem tartozik a leg(köz)kedveltebb 007-es filmek közé. Ami valahol érthető. Azt már ugyan megszoktuk, hogy Bond szinte minden filmben erget-berget bejár, de a Halálvágta cselekménye még a szokásosnál is szövevényesebb és nehezebben követhető, így a néző hamar elveszti az érdeklődését a szibériai mikrochiptolvajlással kezdődő, az ascoti derbin folytatódó, egy előkelő lóvásáron kívül a második világháborús lágereket és a szteroidcsecsemőket is érintő, majd a Szilikon-völgyben végződő kanyarok során (nem véletlen, hogy az összetett sztori alapjául szolgáló Ian Fleming-írást eredetileg tévésorozatnak szánták). Roger Moore elszánt és profi titkos ügynök helyett pedig inkább olyan arisztokratikus, finomkodó és feminin itt is, mint Lord Sinclairként a Minden lében két kanálban, és mindig az az érzésünk, hogy mindjárt felbukkan mellette Tony Curtis. Ezenkívül az is okoz némi zavart, hogy habár a mű még a hidegháború szellemében készült, már megjelenik benne a modern idők szele mikrochippel, Szilikon-völggyel és számítógéppel, ami „ma már nélkülözhetetlen”. 
 
Ugyanakkor a film érdemes a figyelmünkre, mivel tart néhány - tiszteletre és elismerésre méltó - rekordot: a Bond-filmek közül itt láthatók a legkülönlegesebb járművek (az akkoriban ritkaságnak számító snowboarddal kezdünk, majd megjelenik egy Zeppelin formájú léghajó - ami főleg a Golden Gate mögött eredeti látvány -, de kémünk még tűzoltókocsin is menekül). A Halálvágtában szerepel a legidősebb Bond: a szuperkémet megformáló Roger Moore a forgatás idején 58 (!) éves volt (amikor a színészben tudatosult, hogy még partnernője, Tanya Roberts anyja is fiatalabb nála, nem is vállalt több Bond-szerepet). Itt jelenik meg továbbá a szálkásra gyúrt May Day képében a legriasztóbb Bond-lány (vagy a legnőiesebb testőr?). Ők ketten közösen pedig a 007-es filmben valaha látott legbizarrabb ágyjelenetet produkálják. Végül a Duran Durannek köszönhetően a Halálvágtában hallható a legelvarázsoltabb Bond-főcímdal (A View to a Kill). 
 
Kiadás: 
Felújított kép és újrakevert, DD 5.1-es angol és magyar hang (ahogy a sorozat többi lemezén is), magyar és még 10 egyéb nyelvű felirat, angol felirat nemcsak az extrákon, de az audikommentárokon is. Az extrák pedig: kétféle audiokommentár (az egyik Roger Moore-ral, a másik John Glen rendezőn kívül tucatnyi stábtaggal), kimaradt jelenetek, videoklip, képgaléria, próbafelvétel, előzetesek, interaktív útmutató a film világához, három rövidebb és egy hosszabb dokumentumfilm. 
 
fürkész 
 
On Her Majesty’s Secret Service, 1969 * 136 perc * InterCom * (16) 
A View to a Kill, 1985 * 131 perc * InterCom * (16) 
2006.11.10
|

Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.