Régi idők focija

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (12)
„Angliában élt egyszer egy kapus. Talán úgy hívták, Robinson...” - Ez az a mondat, amely legtöbbször hangzik el különféle változatokban Sándor Pál 1973-as, mára klasszikussá vált mozijában.
A pisztolyt sajátos motivációs eszközként a kapufára akasztó hálóőr legendája nem az egyedüli, amely elhangzik a filmben. További focis és mozis mítoszok is elő-előkerülnek, nosztalgikus hangulattal bevonva a történetet, mely szintén a nosztalgiáról, az elmúlton való kesergésről szól. 
 
Minarik Ede, a fociőrült mosodás csapata, a külvárosi Csabagyöngye anyagi krízisbe kerül. A tulajnak el kell adnia valakit, ám ő nem mer a legnagyobb értékhez, a kapus Vallaihoz nyúlni, hanem a jobbszélsőn ad túl. A kapust viszont máshonnan környékezik meg, így a sorsdöntő mérkőzésen Minariknak kell a háló elé állnia, de előbb gondosan elhelyezi a kapufába vert szögre a pisztolyát. 
 
A Mándy Iván novellái alapján elkészült film egyszerűnek látszó, ám bonyolult szerkezettel ragadja magával a nézőt. Az 1924-ben játszódó film a korszak némafilmes eszközeit imitálja (zongorakíséret, burleszkszerű jelenetek, a film elején összefoglalt, későbbi cselekmény és főképp a hangosfilmnél igen szokatlan inzertek), a szereplők egy még korábbi - a cselekmény közelmúltjára vonatkozó - korról nosztalgiáznak. 
 
Mándy valóban nosztalgikus írásai A Régi idők focijában elkerülhetetlenül többdimenziójúvá érnek: az amerikai filmstúdiók emlegetése a hetvenes évek elején egy másik létező, elmúlt világról szól, míg a foci (ezen belül is főleg a párizsi olimpiáról szégyenteljesen hazatérő csapatot váró tömeg pályaudvari zárójelenete) inkább az ötvenes évek húsz év alatt legendává ért korszakát idézi meg. Mindemellett a film a huszas évek belpolitikai konfliktusait sem feledi, a társadalmi feszültségek jelzésszerű felvillantása erősen árnyalja a boldog békeidők iránti nosztalgikus örömöt. 
 
Az ízig-vérig polgári környezetben játszódó alkotás maga is legendává lett ez elmúlt harminc évben. Sok rajongó tudja kívülről a korszak jellegzetes figuráit, mesterségeit, típusait felvonultató csapat összeállítását, és a hagyomány szépen vígjátékká nevezte ki Sándor Pál filmjét, pedig... 
 
A Régi idők focija nagyon szomorú film a sosem elérhető, bár majdnem megvalósuló álmokról, a hétköznapi hősiesség hiábavalóságáról. 
 
Kiadás
A sorozat más részeivel ellentétben legalább angol felirat van, extrák nincsenek, ami több mint bűn, hiba. Elképesztő, hogy egy olyan film esetében, melynek alkotói közül sokan élnek, még többen korábban nyilatkoztak a filmről, nem lehetett összepakolni néhány doksit és audiokommentárt. Ez ebben az esetben nem pénzkérdés, hanem sima lustaság.
 
Régi idők focija, 1973 * 84 perc * Fantasy Film * (12) 
kalambó
2006.11.24
|
magyar szatíra, 85 perc, 1973
Egy külvárosi focipályán valami készül. A mosodásnak kell egy csapat. Kisvártatva felzúg a tömeg: Hajrá, Csabagyöngye!
Rendező:

Sándor Pál

(2 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.