Kedvenc helyek

George Harrison: Living In The Material World

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
(Parlophone / EMI)

A Beatles felbomlása után George Harrison szólókarrierje nagyon sikeresen kezdődött a több mint hárommillió példányban elkelt 1970-es All Things Must Pass-szel és az általa szervezett első nagyszabású segélykoncerttel (The Concert For Bangladesh). A fényes nyitány után aztán kevésbé ragyogó évek következtek, de a – most remaszterelve, bónuszdalokkal kiegészítve újra kiadott – ’73-as szólólemeze, a Living In The Material World még a dicső kezdet hozománya.
A hetvenes évek közepétől Harrison karrierje gyors hanyatlásnak indult, betegségek, jogi herce-hurcák hátráltatták kreativitását, a zenétől inkább a film a felé fordult, nem készített többé igazán átütő lemezt (még a címnélküli 1979-es munkája a leginkább értékelhető). Az 1973-ban kiadott Living In The Material World az átmenet a kezdeti sikerek és a későbbi lejtmenet között: kereskedelmileg még abszolút diadal (Amerikában mind a nagylemez, mind a beharangozó kislemez, az albumnyitó Give Me Love a listák csúcsára jutott), művészileg pedig ugyan már ismétli az előző – tripla – album csúcspillanatait, de még nívós, részben emlékezetes dalokkal teszi ezt. Mint az albumcím és a címadó felvétel is jelzi: mélyen spirituális, vallásos a lemez, Harrison józanul értékeli az anyagi javak és a szellemi feladatok közti viszonyt (ami hatalmas vagyonával a tarsolyában nem lehetett könnyű feladat). Zeneileg az 1970-es lemez hangzása köszön vissza kissé puhább beágyazásban: szép melódiák, sok ballada és slide gitár, virtuóz tablajáték, Ringo Starr jelképes közreműködése, valamint az eredetileg Ronnie Spectornak szánt – és az énekesnő által elő is adott – Try Some Buy Some új verziója George előadásban. Ezt a dalt David Bowie is feldolgozta (Reality című albumán), egy másik szám, Be Here Now az Oasis egyik lemezcímét ihlette, Harrison hatása pedig ma is elevenen lüktet a popzenében – leghangsúlyosabban az ausztrál Sleepy Jackson együttes munkásságában. 
 
A Living In The Material World újrakiadására bónuszként két kedves kislemez B-oldal került (Deep Blue, Miss O’Dell), a limitált verzió pedig egy koncert- és dokumentum felvételeket tartalmazó DVD-t és egy 40 oldalas füzetet is nyújt az album mellé. 
Dömötör Endre
2006.11.30
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.