Kedvenc helyek

Yann Tiersen: On Tour

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
(Virgin / EMI)

A 2001-es Amélie csodálatos élete aláfestő muzsikájával, illetve filmzenelemezével nemzetközileg is befutott francia komponista, Yann Tiersen a 2003-as Good Bye Lenin! kísérőzenéjével megerősítette elbűvölő, játékos, instrumentális szerzeményeire alapozott népszerűségét (nálunk is), ám igazi, dalos szólólemezeivel másik arcát is igyekszik megmutatni. 2005-ben megjelent Les Retrouvailles című albumának izgága, rockos turnéját pedig CD-n és DVD-n is dokumentálta.
Úgy kezdődik ez a koncertlemez, mintha nem is az egyik legnépszerűbb filmzeneszerzőt hallanánk, hanem egy aktuális, éles, karcos rockzenekart, aztán úgy folytatódik, mintha egy zajos, instrumentális poszt-rock formáció lenne színpadon, majd félidőben szerepel egy megnyugvást hozó lassú tétel az újabb nekirugaszkodások előtt, a végére pedig kissé játékosabb, elmélázóbb hangulatok kerülnek terítékre. Hát persze, hiszen Yann Tiersennek az Amélie csak az egyik arca: Franciaországban már évekkel korábban befutott felerészben instrumentális, felerészben énekes dalokat tartalmazó szólólemezeivel, és ezen a koncertalbumon is a rockos, fenegyerek oldalát mutatja inkább.
 
A DVD-n is szereplő felvételek (mindössze a Cocteau Twins-es Elizabeth Fraser énekli itt másik Yann-nal közös szerzeményét) sokkal tömörebb válogatásban, átrendezett sorrendben szerepelnek itt (például a 2005-ös lemez ott elhangzó öt dalából furamód egy sem került át ide!), így hatásosabb, koncentráltabb lett az anyag, mintha csak egy picit vágtak volna az eredeti 90 percből. Tíz dal 45 percben, 2001 előtti sikerszámok, pár kollaboráció és feldolgozás, valamint néhány új dal vegyesen, plusz ráadásként pedig a friss szerzemények közül való La Rade meghallgatható heroikus stúdióverziójában is. Nagyon lendületes a kezdet, sorban jönnek a Tiersen és vendégei által énekelt dalok (különösen emlékezetes a Diam’s nevű fiatal francia rapperlánnyal közösen előadott heves-dühös Ma France a moi), a rockos környezeten belül is színes a hangszerarzenál (megszólal hegedű, xylofon és a thereminhez hasonló „lebegő énekű” Ondes Martenot is), és végig izgalmas az átvedlett Tiersent és összeforrt zenekarát mutató előadás. Stúdiólemezekkel egyenrangú koncertalbum. 
Dömötör Endre
2006.12.08
|


Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.