Mielőtt felkel a nap / Mielőtt lemegy a nap

est.hu:
10/10
|
A kilencvenes évek értelmiségi szerelmes filmje, a Mielőtt felkel a nap 2004-ben folytatást kapott Richard Linklater rendezőtől és két színészétől, Julie Delpytől és Ethan Hawke-tól - a stílszerű Mielőtt lemegy nap címen.
Ha az embert érte már a hajnal a bécsi Operánál és sétált Párizsban a szerelmével, és volt vele olyan, hogy kilenc év után újra találkozott azzal, akit időközben élete nőjének könyvelt el, akkor nagyon tudja értékelni az ilyen folytatásokat (főleg ha Julie Delpyt a Rossz vér című Carax-film óta a játékfilmen valaha megörökített legszebb arcnak tartja). De ha nem, akkor is. Mivelhogy a filmtörténet egyik legjobban sikerült folytatásáról van szó. 
 
Az 1995-ös első részben a Budapestről Bécsbe tartó vonaton megismerkedő két vakációzó egyetemista, a francia Celine és az amerikai Jesse egy közös délutánt és éjszakát tölt a császárvárosban: megfordulnak villamoson és hajón, a Duna-parton és a Praterben, parkban és temetőben, templomban és bárban, rockkocsmában és lemezboltban, miközben végig beszélgetnek - szerelemről és halálról, meg az élet egyéb kis és nagy dolgairól. Kilenc évvel későbbi találkozásukkor is egy Rohmer-filmet megszégyenítő szövegmennyiség ömlik ki a lelkükből, de ekkor már nem csak ők soványabbak, hanem a rendelkezésükre álló idő is: a 24 órás intervallumon belül játszódó munkáiról (Slacker, Tökéletlen idők, Naplopók, Visszajátszás) ismert Linklater ezúttal csupán egy hetvenvalahány perces párizsi sétát engedélyez kedvenc hőseinek (akiket már Az élet nyomában című, 2001-es kísérleti animációs filmjében is újra összehozott egy álom-ágyjelenetben). A forgatókönyvet a rendezővel közösen író - és ebbéli minőségükben Oscar-díjra is jelölt - színészek sokat tettek bele magukból is: az épp magánéleti válságban vergődő Hawke tényleg íróvá, míg a filmben saját szüleit szerepeltető Delpy dalszerző-gitáros-énekesnővé képezte magát időközben (2003-ban egy remek albumot is megjelentetett saját szerzeményeiből, melyek közül három a filmben is hallható - az egyik élőben, egy szál gitárral). De a legfontosabb a két főszereplő elképesztő kohéziója és párját ritkító pármunkája - így lehet ez a puritán szerelmes film, amelyben egy csók se csattan, még jobb is, mint elődje. 
 
A két rész zárt egység, a szerkesztés szimmetrikus (a két végigbeszélt film közül az előbbinek az eleje felé, az utóbbinak a vége felé van a dialógus nélküli egyperces „egymásra nézegetős” kulcsjelenet, s míg az első részben a film helyszínei a legvégén, addig a másodikban a legelején villannak fel sorra a szereplők nélkül), így a külön-külön is beszerezhető DVD-ket is stílszerűbb a rájuk húzott papírdobozban megvásárolni együtt
 
Idén nyáron összetalálkoztam egy kis párizsi moziban Julie Delpyvel (épp Két nap című szerzői filmjének egyik jelenetét forgatta ott), ősszel pedig a Londoni Filmfesztiválon a Megetetett társadalom című új munkáját bemutató Richard Linklaterrel is, de az esetleges folytatásról semmi biztosat nem tudtam meg. „Három nagyon makacs embernek kell megegyezni hozzá minden részletben” - mondta a rendező. „Egyelőre még csak a viccelődési fázisban tartunk. Julie szerint például minél hamarabb le kellene forgatni a harmadik részt, mert abba szexjeleneteket is akar, és szeretné, hogy azok még jól mutassanak.” Nem lenne rossz, de legjobban akkor járnánk, ha az valósulna meg, amit Ethan Hawke vizionál a Mielőtt lemegy a nap werkfilmjében: ha idővel négy-öt film készülne, melyben a két színész egy életen át kísérné a két karakter sorsának alakulást. 
 
Kiadás
Angol, magyar hang (az 1995-ös filmhez sztereó, a 2004-eshez DD 5.1-es), angol, magyar felirat. Extra anyagként a filmek mozielőzetesei, a második részhez tízperces werkfilm is felirattal. 
 
Before Sunrise / Before Sunset, 1995/2004 * 97/77 perc * Fórum Home Entertainment * (12) 
Déri Zsolt
2006.12.28
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
24
K
25
Sze
26
Cs
27
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.