Külföldiek a Szemlén

Több mint száz külföldi filmes szakember látogat el Budapestre a 38. Magyar Filmszemle alkalmából. A külföldi kritikusok a Gene Moskowitz-díjat a hagyományokhoz híven február 6-án adják át a Filmszemle záróünnepségén.
A magyar filmek nemzetközi promóciójában kiemelkedő szerepet játszó Filmszemlére idén is több mint száz külföldi szakmabeli: fesztiválszervezők, filmkritikusok és tudósítók, valamint forgalmazási szakemberek fogadták el a Magyar Filmunió meghívását. 
 
A Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programját válogató bizottság tanácsadója mellett Budapestre látogat a többi cannes-i program – a Kritikusok Hete és a Rendezők Kéthete – küldötte is. A legfontosabb, úgynevezett A-kategóriás fesztiválok képviseletében a Filmszemle vendégei lesznek a Karlovy Vary-beli, a locarnói, a moszkvai és a velencei mustra válogatói. A nagyvilág kiemelkedő filmfesztiváljait képviselve többek között Kalkuttából, Chicagóból, Pusanból, Szarajevóból, Seattle-ből, Thesszalonikiből, Vancouverből, valamint Triesztből érkeznek még fesztiváligazgatók és programfelelősök. A dokumentumfilmeknek szentelt első két napra Biarritz, Kijev, Marseille, Nyon, Krakkó, Oberhausen és Wiesbaden filmversenyeinek válogatóit is vendégül látja a Filmszemlén a Magyar Filmunió. 
 
Február első hetében Budapestre látogatnak a vezető nemzetközi szaklapok tudósítói és a tekintélyes külföldi sajtóorgánumok filmkritikusai is. Az irányadó szaklapok közül a Variety, a Screen International, a Filmecho/Filmwoche, a Le Film Francais és a Cineuropa képviselteti magát a Szemlén. A mértékadó filmművészeti folyóiratok közül a legendás Cahiers du cinema, az orosz Ekran, az olasz Carte di Cinema és a Lumiére kritikusai is részt vesznek a Filmszemlén. A legnagyobb külföldi napilapok olvasóit a FAZ, a Libération, a L’Humanité, a Pravó, az Il Manifesto, a Vecernej Novosti és hosszú évek után újra a Le Figaro munkatársai tájékoztatják. 
 
Az idei Filmszemle újdonsága lesz, hogy a EuroNews hírtelevízió magazinműsora is tudósít Európa-szerte a magyar film legnagyobb ünnepéről. Az előző évek hagyományának megfelelően a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját a 38. Magyar Filmszemle február 6-i záróünnepségén adják át a legjobb játékfilmnek. A Magyar Filmunió az idén a Palace Mammut pénztára mellett működteti szemleirodáját. 
 
 
 
(Magyar Filmunió) 
2007.01.29
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.