Kedvenc helyek

Metallica: The Videos (1989–2004)

A nyolcvanas években nem számított kirívó esetnek, ha egy neves metálzenekar egyáltalán nem készített promóciós klipet – az elvakultabb metalisták szemében egyenesen árulásnak számított volna a mainstreammel való kacérkodás. Így fordulhatott elő, hogy a Metallica korai munkásságát egyetlen videoklip sem örökítette meg, az első 1989-ben készült el, amikor az amerikai együttes már a negyedik lemezén is túl volt.
James Hetfieldék tehát nem siették el a zenetévék meghódítását, viszont rögtön egy klasszikust tettek le az asztalra, a Metallica első Grammy-díját meghozó One-hoz készült videó azóta is etalonnak számít a metálklip műfajában. A fekete-fehérben forgatott videóban a dalt ihlető Johnny háborúba megy (Johnny Got His Gun) című 1971-es háborús filmdráma képeit és hangját is felhasználták, így az eredeti verzióban (mert háromféle változat is készült belőle) egyszerre szólal meg a zene és szűrődnek be a filmből bevágott hangfoszlányok – teljesen kaotikussá, de igencsak kifejezővé téve a klipet. Az igazi áttörést meghozó címnélküli – de The Black Album címen is emlegetett – 1991-es lemeztől kezdve már nem volt kérdés, hogy készüljenek-e videók a kulcsdalokhoz, ráadásul a kereskedelmi sikereknek köszönhetően a One óta elkészített húsz Metallica-klipben a zenekar korlátok nélkül valósíthatta meg ötleteit.  
 
A művésziségre való törekvés többször is tetten érhető a videókban, közülük néhány valóban nívósra sikeredett: ide tartozik a Marianne Faithfull közreműködésével forgatott The Memory Remains, a bűnbeesés témáját feldolgozó szürreális Until It Sleeps (Sam Bayertől), a Turn The Page brutális dokudrámája (Jonas Akerlundtól) vagy a Mission: Impossible 2 filmzenelemezén szereplő I Disappear akcióklipje (a legtöbb Metallica-videót jegyző Wayne Ishamtől), míg a ritkaság kategóriába az S&M című szimfonikus hangszerelésű koncertlemezről való No Leaf Clover klipje, illetve a tengerentúlon szinte egyáltalán nem játszott Mama Said sorolható (ez utóbbi Anton Corbijn munkája, akárcsak a hasonlóan ironikus Hero Of The Day). Nagy kár, hogy a Metallica pályafutásának korai, zeneileg izgalmasabb korszakát nem örökítették meg klipek, mert ezek tehették volna teljessé az így kissé csonka képet mutató kiadványt. 
QQQ 
 
EXTRÁK 
 
Egy interjúrészlet Lars Ulrich dobossal. A One és az Unforgiven klipjének alternatív verziója. A Some Kind Of Monster című dokumentumfilm előzetese. 
QQQ 
 
 
2006  Hossz: 112 perc  Kiadó: Universal  Hang: angol 5.1 
 
Bokor Péter
2007.01.30
|


Játék
Jamie Lee Curtis visszatér ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki azóta kísérti, amióta éppen hogy sikerült elmenekülnie előle egy halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.