Újraforgatják a főszereplő halála miatt félbemaradt filmet

A főszereplő Bertók Lajos 2006. július 16-i halálát követő zavarról és az új lehetőségekről, a Delta című film jövőjéről tartottak sajtótájékoztatót a 38. Magyar Filmszemlén, ahol egyben az új főszereplő személye is kiderült.

Kapcsolódó cikkek

Bertók Lajos halála nemcsak a főszereplő, de egy alkotótárs elvesztését is jelentette a rendező, Mundruczó Kornél számára, annyira erős szuverén alkotói jelenlét jellemezte a játékát, inspiráló volt a munkában, a forgatókönyvet is hozzá igazították. Sokáig kérdéses volt, hogy mi lesz a filmmel: foltozni lehet a hiányzó részeket, pótolva-helyettesítve Bertókot, vagy újra le kell forgatni az egészet. A színészre jellemző áradó erő és autonomitás az első lehetőséget kizárta, a koprodukciós és a hazai partnerekkel történt egyeztetés után az alkotók értelemszerűen az utóbbi mellett döntöttek. 
 
Az új produkciós konstrukcióról Petrányi Viktória producer elmondta, hogy a nemzetközi gyártás (német-magyar kooprodukció) változatlanul megmarad, új társ a Pataki Ági és Kovács Gábor nevével fémjelzett Filmpartners és a TV2, ezenkívül a korábbi partnerek (MMK, NKA, OKM) is kitartanak a Delta mellett. Pataki Ági hozzátette, mindent megtesznek a siker érdekében, céljuk, hogy magántőkét is sikerüljön bevonni. A film újraindítása azonban mínuszról indul, mert a teljes biztosítási összeget nem sikerült lehívni. Ebből sajnos következik, hogy a produkciónak súlyos költségmegtakarításokkal kell megküzdenie, ennek a stáb és a díszletek látják kárát. A film rendezője hangsúlyozta, hogy ezek az egyszerűsítések azonban nem befolyásolhatják a minőséget. 
 
A film alapproblémája változatlan marad, de az interpretáció egészen más lesz, azt a majd négyhónapnyi casting után kiválasztott új főszereplő karaktere változtatja meg. Az új főszereplő pedig nem más, mint Lajkó Félix. A főszereplőváltás természetesen a kapcsolódó szerepeket alakító színészeken is változtatott, így Kiss Mari helyett Monori Lili lesz a Lajkó Félix által alakított figura anyja (fontos volt a „genetikus” összhang), akinek filmbéli szeretőjét Gáspár Sándor alakítja. 
 
A filmnek tavasszal–nyár elején két, ősszel egy forgatási időszaka lesz, a helyszín pedig változatlanul a Duna-delta. A filmből leforgatott 45 percnyi hasznos anyag sem a felejtésnek készült, így abból egy emlékfilmet szeretnének készíteni – tisztelgésként Bertók Lajos emléke előtt. 
 
 
 
(Filmszemle sajtóiroda) 
2007.02.05
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.