Véget ért a 38. Magyar Filmszemle

Néhány meglepetéssel és néhány előre borítékolható győzelemmel zárult a kedd esti ünnepélyes díjátadóval a Fábri Zoltán emlékének szentelt 38. Magyar Filmszemle. A bemutatott alkotások közül néhányat hamarosan a mozikban is megnézhetünk.
Szász János Ópiumának díjazására (többek között rendezői díjat kapott) számítani lehetett, hiszen már a vetítések alatt is nagy volt a felhajtás körülötte (méltán). Meglepetés volt viszont a legjobb műfaji film díját elnyerő Konyec, hiszen egyebek mellett a Lorával kellett versenyeznie. Bogdán Árpád számíthatott a Boldog új élettel a legjobb elsőfilm díjára, ám maga a szerzői fődíj, melyet az Iszka utazásának ítéltek, sokakat meglepett. A díjkiosztó nagy vesztese Kamondi Zoltán Dolinája volt: a nagyratörő, látványos produkció végül „csak” a látványért kapott jutalmat. A legnagyobb megdöbbenést egyértelműen az Álszent című kísérleti film díjazása okozta, mivel a mű – melyben meggyilkolnak egy kismacskát – többek felháborodását kiváltotta. De nézzünk inkább a jövőbe, hiszen hamarosan több Szemle-filmet is láthatunk a magyar mozik programján – akár a díjazottak közül is (nemsokára megnézhetjük például a Szemle legjobb női alakítását, Kovács Kata teljesítményét a Kythérában, a legjobb forgatókönyvírói díjjal büszkélkedő filmet, A hét nyolcadik napját, a legjobb rendezői, operatőri, hangmérnöki teljesítményéért díjazott Ópiumot, amely egyben a külföldi kritikusok díját is elnyerte stb.). 
 
A legkorábban Sas Tamás romantikus vígjátékával, az S.O.S. szerelem!-mel találkozhatunk, amit stílszerűen február 14-én, Bálint-napkor mutat be a forgalmazó Best Hollywood. Március 8-án kerül mozikba a Kythéra, Mészáros Péter filmje, március 15-én pedig az új Szőke András-komédia, a Hasutasok, de jön az új Sándor Pál-film, a Noé bárkája is. A Hungaricom március 22-én mutatja be Elek Judit munkáját, A hét nyolcadik napját. A Hungarotop forgalmazásában bemutatják az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című alkotást is. Premierjének pontos dátuma még nem ismert, ám egy elővetítés alkalmával már február 13-án, 20.30-kor láthatják az érdeklődők a Művész moziban egy Csáth Géza születésének 120. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés részeként. Még ennyit sem kell várni, hiszen máris látható a mozikban a Férfiakt, a Budakeszi srácok, az Emelet, a Mansfeld, a Lora és a Konyec, mely műveket már a Szemle előtt bemutattak. Úgy tudjuk, hogy a Márairól szóló Az emigráns - Minden másképp van című filmnek szintén van forgalmazója (a Mokép), de bemutatójáról több információ még nem ismert. 
fürkész
2007.02.07
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.