Sutkai bajnokok

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (12)
Akár bevalljuk, akár nem, valamiben vitathatatlanul és egyedüliként a legjobbnak lenni piszok jó érzés. Tudják ezt a macedóniai cigányváros, Sutka lakói is, akik hiába szegények, mégis folyton versengenek: legekre és rekordokra törekednek.
Kinek van a legtöbb pénze? Kinek van a legkevesebb tulajdona? Ki a legnagyobb értelmiségi a környéken? - a legalapvetőbb rekordok szinte maguktól adódnak. Sutkában azonban azon is éles verseny zajlik, ki a legtehetségesebb ökölvívó, kinek van a legtöbb török zenei kazettája vagy a legtöbb és legjobb zakója. A sutkaiak komolyan hiszik és vallják, hogy ebben a játékban nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos, így annak is tanúi lehetünk, milyen heves vitát válthat ki egy-egy győzteshirdetés. Ám ha már foglalt a város legjobb popsztárjának járó megtisztelő cím, a hoppon maradottnak még mindig ott a dicsőség, hogy ő használja klipjeiben a legtöbb effektet - ami szintén óriási presztízzsel jár.
 
Amikor azonban megismerjük a legjobb harcilibaedzőt és a leghatékonyabb vámpírvadászt, az az érzésünk, nem is dokumentumfilmet nézünk, hanem egy Kusturica-film szereplőválogatásán járunk. Ezt a benyomásunkat erősíti, hogy kalauzunk a sutkai bajnokok bemutatásában Bajram Severdzan, akit a Macska-jajból ismerhetünk. A Sutkai bajnokok pedig oktatófilmnek sem utolsó: habár a sutkaiak nagy eséllyel indulhatnának a legkevesebb foggal rendelkező városok közt hirdetett versenyen is, ők mégsem veszítik el életörömüket - jókedélyük és életszeretetük irigylésre és utánzásra méltó!
fürkész
2007.02.21
|
Knjiga Rekorda Shutke
cseh-szerb dokumentumfilm, 79 perc, 2005
Ki a legjobb énekes, a legöregebb apa, kinek van a legtöbb török zenei kazettája? – a macedóniai cigányváros lakói szegények, mégis legekre és rekordokra törekednek. A 3. Verzió Dokumentumfilm Fesztivál Verzió-díjas filmje!
színész:

Bajram Severdzan

Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2007. március 1.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.