A Szerelmes Shakespeare a legrosszabb Oscar-díjas film

A Szerelmes Shakespeare című romantikus vígjátékot választották meg annak az alkotásnak, amely a legkevésbé érdemelte meg a neki ítélt Oscar-díjat.
Az 1999-ben összesen hét Oscart nyert filmet az MSN Movies által kiírt szavazáson találták a legméltatlanabb díjazottnak. A Shakespeare-filmet az érdemtelenek sorában a 2002-es musical, a Chicago, majd az 1997-es Titanic követi. 
 
A felmérésen arról is döntöttek, melyik alkotások érdemelték volna meg leginkább az Oscart: a nézők preferenciájában az első helyen a Frakkban és klakkban című Fred AstaireGinger Rogers-vígjáték szerepel, ami helyett 1936-ban a Lázadás a Bountyn kapta a legjobb filmnek járó szobrocskát. 
 
A legrosszabb díjazott színésznői alakítások sorát a Szerelmes Shakespeare főszereplője, Gwyneth Paltrow vezeti, akit Halle Berry követ a Szörnyek keringőjében nyújtott – a szavazók szerint – méltatlan játékával. A színészek hasonló kategóriájában Jack Palance „nyert”, akinek az Irány Colorado! című 1991-es westernben nyújtott Oscar-díjas alakítását találták a szavazáson méltatlanul díjazottnak. 
 
A valaha mondott legrosszabb Oscar-köszönőbeszédet is Berry tudhatja magáénak (azt találták a szavazók a legpocsékabbnak, amit a Szörnyek keringője-féle 2002-es győzelme után mondott). A második helyet ebben a kategóriában James Cameron nyerte, aki Oscarja feletti örömében a levegőbe ugrott, azt kiabálva, hogy „Én vagyok a világ királya!” – alig egy perccel azután, hogy egyperces csönddel adóztak a Titanic áldozatai emlékének. 
 
Az Oscar-gálán hordott legrondább ruhának Björkét választották meg, aki 2001-ben egy műhattyúval díszített szerelésben érkezett a 73. Oscar-díjátadóra. A második helyezést itt Paltrow tudhatja magáénak 2002-ben viselt fekete estélyi ruhájával. 
 
Időközben azonban nemcsak a nézők, hanem az amerikai Filmakadémia tagjai is szavaztak: ők (több mint hatezren) az Oscar 24 kategóriájának győzteseit választották ki kedden Los Angelesben. A nyertesek kilétét természetesen csak a február 25-i, vasárnapi, a hollywoodi Kodak Theatre-ben tartandó Oscar-gálán ismerhetjük meg. Addig is már javában zajlik a helyszín feldíszítése, például mindenfelé hatalmas Oscar-szobrokat helyeznek el. 
 
Hozzáértők szerint a legjobb film díjára idén A téglának van a legtöbb esélye, és minden bizonnyal rendezője, Martin Scorsese nyeri a legjobb rendezőnek járó Oscart (öt jelölés után első alkalommal), míg a legjobb színésznő véleményük szerint Helen Mirren lesz A királynőért. 
 
Az Oscar-nyertesekről szóló híradást hétfőn már olvashatjátok az est.hu-n, és a díjátadóról szóló beszámolóval is jelentkezünk. 
 
 
 
(bbc.co.uk) 
2007.02.22
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.