Tarka képzelet-sorozat

est.hu:
5/10
|
olvasói
7/10 (3)
Groó Diana (Csoda Krakkóban) kísérleti rövidfilmes sorozata, a legkülönfélébb festők művészi világát a legkülönlegesebb módon, az életre kelt festmények által bemutató Tarka képzelet most A virágünnep vége - Gulácsy álmai című darabbal, azaz Gulácsy Lajos, a szimbolikus szecesszió alkotójának képeivel folytatódik.
Míg a korábbi kisfilmekben a rendezőnek csak szűk negyedóra és öt festmény (sőt Bruegel esetében csak egyetlenegy) állt rendelkezésére, hogy megismertesse a nézővel az impresszionista Pierre-August Renoir, a naiv Henri Rousseau és a németalföldi Pieter Bruegel életművét, ezúttal a játékidő tíz perccel, a képek száma kilenccel több - így még jobban belemerülhetünk a festői víziókba. 
 
További különbség, hogy korábban kész kis életképek elevenedtek meg Groó és a festők vásznán, most viszont kizárólag páros jeleneteket láthatunk a művészi alteregó és a titokzatos kedves szereplésével - a két színészre, Czukor Balázsra és Bíró Eszterre így igen nagy feladat hárult. Mivel Gulácsy világa (például a filmben is megjelenő A varázsló kertje, a Nakonxipánban hull a hó vagy a Nő gyertyával című képek) sokkal álomszerűbb, mint a többi adaptált festőé, a film, ha lehet még sokkal elemeltebb, mint a korábbiak. 
 
A sorozat öt elkészült művéből most négyet tűz műsorára egy csokorban az Odeon-Lloyd mozi (sajnos a Vityebszk felett - Chagall-álmai vetítése jogi akadályokba ütközik), ám az élményt - részben - akár haza is vihetjük: a Tarka képzelet - Renoir, Rousseau és Bruegel álmai ugyanis DVD-n is megvásárolható. 
fürkész
2007.03.05
|
magyar kísérleti film, 65 perc, 2007
A Csoda Krakkóban rendezőjének sorozatában négy kísérleti rövidfilmben négy festő (Renoir, Rousseau, Bruegel, Gulácsy) világa elevenedik meg – középpontban a legújabb művel, a Gulácsy Lajos álmai és festményei alapján készült A virágünnep vége cíművel.
rendező:

Groó Diana

Forgalmazza: Cinema-Film
Bemutató: 2007. március 22.
(3 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Megérkezett a Walt Disney animációs stúdiójának újabb térdcsapkodóan vicces és kreatív kalandfilmje, a Ralph lezúzza a netet!
Filmek a TV-ben
23:50
Életre éhezve
amerikai filmdráma, 2003
00:00
Extralarge
olasz akcióvígjáték-sorozat, I. évad, 3. rész, 1991
00:45
Vén rókák
amerikai krimivígjáték, 2017
00:50
A pofonok földje
kínai akció kalandfilm, 2004
00:55
A gyilkosok is a mennyországba mennek
német romantikus film, 2002
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.