Hasutasok

est.hu:
5/10
|
olvasói
7/10 (101)
Az egykori KGST-blokkban a Szigorúan ellenőrzött vonatok elkészülte óta uralkodik egyfajta vasutasnosztalgia, objektív érvekkel nem magyarázható vágyakozás a kanos bakterek és felhasított állomásfőnöki kanapék világába.
Minden egészséges ember szeretne egyszer vasutas lenni (az egészségtelenekről nem is beszélve), és egyes vidékek lakói még attól sem riadnak vissza, ha lakhelyükön történetesen nincsen vasútállomás. 
 
Szőke András, a hibbant kisemberek és leszázalékolt csodabogarak szakértője legújabb filmjéhez wannabe-vasutasokat választott főszereplőnek, hiszen ezeknek a szerzeteknek megvan mindenük, ami egy igazi Szőke-hősnek hasznára válhat: korlátlan alkoholfogyasztási képesség, nemi ingerencia, és a mobilitás illúziójával fűszerezett mozdulatlanság. A bakterlét ugyanis valójában a stagnálás heroikus győzelme a sebes suhanás felett, hiszen a tárcsás vasúti tisztviselő életébe egyedül a vonatszél (zugzug) annyi frissességet hoz, hogy neki a nap hátralévő részében már meg sem kell mozdulnia. 
 
Ilyen beállítottságú figurák a Hasutasok hősei, akik azonban legnagyobb bánatukra mozgékonyságra vannak kárhoztatva, a területi MÁV-vezér ugyanis nem létező megállóhelyüket egy új turista-vasútvonal kitüntetett látványosságává akarja megtenni. Be is indul az okoskodás: a kereskedelmi tévés arcokkal dúsított (higított?) Szőke-banda a vulgárgyógyászat összes cselét bevetve küzd a MÁV kegyeiért és a nézők szimpátiájáért. Szerencsére egyik sem nehéz feladat, mert egy kis korrupcióval minden megoldható, és mert egy közönséges filmnél nincsen jobb közönségfilm! 
 
csmozi
2007.03.08
|
magyar vígjáték, 86 perc, 2006
Négy exvasutas nagyot hazudik, hogy újra munkát kaphasson. Frenetikus vígjáték, egy létező faluban, egy nem létező vasútról.
Rendező:

Szőke András

Színész:

Derzsi János
(Tüdő Sándor)

Szarvas József
(Béke Dezső)

Badár Sándor
(Zsuzsa Lajos)

Todd Williams

Zelei Gábor
(Retek Krisztián)

Bordán Irén
(K. Kiss Eszter)

Hernádi Judit
(Kaukker Erzsike)

Farkasházi Réka
(Ida)

Szőke András
(postás)

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. március 15.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.