Ópium - Egy elmebeteg nő naplója

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (97)
Szász János rendező a Witman fiúk után tíz évvel most újra visszatért Csáth Géza ihletadó figurájához, és az író saját naplóját, valamint az Egy elmebeteg nő naplója című pszichiátriai esettanulmányát véve alapul alkotta meg nagyszabású, látomásos művét, az Ópiumot.
Csáth Géza személyisége és írói munkássága egyaránt olyan kincsesbánya, amely tele van motívumokkal, melyekből a művészi alkotás és a művészi személyiség nagy allegóriái olvashatók ki. Csáth polgári foglakozását tekintve pszichiáter volt, tehát az emberi lélek rejtelmeinek kutatása nemcsak írói minőségében állt érdeklődése középpontjában, de elmegyógyintézeti praktizálása is gazdag anyagot szolgáltatott e területen. Ehhez hozzáadódtak még saját szenvedélybetegségei, melyek őt magát is különösen izgalmas figurává avatták. Szász filmjének vezérszála, ahogy Csáth, a művész alakját párhuzamba állítja a kezelése alatt álló elmebeteg nő (Gizella - Kirsti Stuboe) figurájával. Amíg a nő beteges íráskényszerben szenved és megállíthatatlanul áradnak belőle a látomásosan burjánzó szövegek, addig kezelője, az orvos írói válságban van és egy sort sem képes írni. A film lényegében a két figura szerelmének/egymásba tükröztetésének drámai folyamata, lassú egybeolvadásuk során a nőben felismerjük a nagy írót, a férfiban pedig a menthetetlen elmebeteget. 
 
A film hipnotikus erejét a két főszereplő (a dán Ulrich Thomsen és a norvég Kirsti Stuboe) erőteljes játéka és a korabeli pszichiátriai gyógyászat kelléktárának látványos megidézése adja. 
Odor Emília
2007.03.21
|
magyar filmdráma, 108 perc, 2007
Dr. Brenner József pszichiátert különös vonzódás fűzi egyik betegéhez, Gizellához – és az ópiumhoz. A Witman fiúk rendezőjének újabb Csáth-feldolgozása.
Rendező:

Szász János

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. március 29.
(16 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.