Ópium - Egy elmebeteg nő naplója

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (97)
Szász János rendező a Witman fiúk után tíz évvel most újra visszatért Csáth Géza ihletadó figurájához, és az író saját naplóját, valamint az Egy elmebeteg nő naplója című pszichiátriai esettanulmányát véve alapul alkotta meg nagyszabású, látomásos művét, az Ópiumot.
Csáth Géza személyisége és írói munkássága egyaránt olyan kincsesbánya, amely tele van motívumokkal, melyekből a művészi alkotás és a művészi személyiség nagy allegóriái olvashatók ki. Csáth polgári foglakozását tekintve pszichiáter volt, tehát az emberi lélek rejtelmeinek kutatása nemcsak írói minőségében állt érdeklődése középpontjában, de elmegyógyintézeti praktizálása is gazdag anyagot szolgáltatott e területen. Ehhez hozzáadódtak még saját szenvedélybetegségei, melyek őt magát is különösen izgalmas figurává avatták. Szász filmjének vezérszála, ahogy Csáth, a művész alakját párhuzamba állítja a kezelése alatt álló elmebeteg nő (Gizella - Kirsti Stuboe) figurájával. Amíg a nő beteges íráskényszerben szenved és megállíthatatlanul áradnak belőle a látomásosan burjánzó szövegek, addig kezelője, az orvos írói válságban van és egy sort sem képes írni. A film lényegében a két figura szerelmének/egymásba tükröztetésének drámai folyamata, lassú egybeolvadásuk során a nőben felismerjük a nagy írót, a férfiban pedig a menthetetlen elmebeteget. 
 
A film hipnotikus erejét a két főszereplő (a dán Ulrich Thomsen és a norvég Kirsti Stuboe) erőteljes játéka és a korabeli pszichiátriai gyógyászat kelléktárának látványos megidézése adja. 
Odor Emília
2007.03.21
|
magyar filmdráma, 108 perc, 2007
Dr. Brenner József pszichiátert különös vonzódás fűzi egyik betegéhez, Gizellához – és az ópiumhoz. A Witman fiúk rendezőjének újabb Csáth-feldolgozása.
Rendező:

Szász János

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. március 29.
(16 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.
Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.