Battle Royale 2 – A megtorlás

est.hu:
4/10
|
A Takami Kósun kultikus regényén alapuló nem kevésbé kultikus film, a Battle Royale második része akcióthriller helyett szabályos háborús film, melyben a korábbi kegyetlen, életre-halálra menő túlélőjátékot globálisabb szintre emelik, és a régiek mellett új szabályokat vezetnek be.
Három évvel a véres események után a Battle Royale túlélője Vad Hetes néven BR-ellenes terrorista csoportot vezet, amely harcot hirdet a felnőttek ellen. A hivatalos vezetés erre válaszul kiválaszt egy 42 fős, frissen érettségizett osztályt, amely tagjainak (az első résszel ellentétben) nem egymással kell küzdeniük a túlélésért, hanem 72 órán belül meg kell ölniük a szélsőséges szervezet vezetőjét – különben mind meghalnak. 
 
Habár a Battle Royale 2 – A megtorlás számos jelenetet átvesz és megismétel az első filmből (kisebb módosításokkal az egész expozíció a buszutazással, az eligazítással, a szabályok ismertetésével és a véres névsorolvasással megegyezik a korábbi műben látottakkal), annak disztopikus túlélő-akcióthrillere helyett szabályos háborús filmként működik, amely azonban túl sok mindent próbál egyszerre magába gyömöszölni. 
 
Miután a fiatalok betörnek az ellenséges támaszpontra és találkoznak a másik csoporttal, az alkotók mintha nem tudnának mit kezdeni hőseikkel. A végső nagy összecsapás előtt a film egyszerűen „leül”: többen önfeltáró monológokba kezdenek, miközben méretes közhelyeket puffogtatnak („Ha mind összefogunk, olyan messze juthatunk el, amennyire csak akarunk.”; „Őszintén élni százszor nehezebb, mint meghalni.”). A tömegesen történő halálozások ennek megfelelően nem az első rész váratlan, érzéketlen és rapid aktusait idézik, hanem elhúzódó, hosszú búcsúk giccses zenével aláfestve. 
 
A végére a BR II teljesen és menthetetlenül szétesik, és nagy adag Amerika-kritikával dúsított háborúellenes kiáltvánnyá nemesül (vagy süllyed). Ezenkívül néhány gyenge színészi alakítás is keseríti a nézőt (a szőke Takumát alakító Shûgo Oshinari és az osztályfőnök szerepében látható Riki Takeuchi játéka szörnyen túlzó). A Battle Royale 2. jó példa arra, hogy bármiből lehet kultuszt teremteni. 
 
 
Kiadás: 
Japán DTS, japán és magyar 5.1-es hang, magyar felirat. Ha szinkronnal nézzük a filmet, feliratot is kell kérnünk hozzá, különben nem értjük a fejezetcímeket és a gyakran érkező egyéb inzerteket. A menü pedig még olvashatatlanabb, mint a Battle Royalnál. Extraként ugyanazt kapjuk, mint az első résznél: kétféle előzetest, fotógalériát, honlapajánlót. 
 
Batoru rowaiaru II: Chinkonka, 2003 * 134 perc * Caesar Film * (18) 
fürkész
2007.03.31
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.