Strucc-farm ősszel? – Novák Péter

Esélyegyenlőségi multimédia elindítását tervezi Novák Péter színész, énekes, koreográfus, műsorvezető és hivatásos emberjogi harcos. Szeptembertől új - televíziós, rádiós - website-on keresztül szervezne esélyegyenlőségi fórumot a társadalmi igazságtalanságok felszámolásáért. Addig is, május végén - az Amnesty International kampányához csatlakozva - a Kimnowak együttesével megjelentetik 1995-ös Gyémánt című daluk új változatát.
- Állandóan rohansz, nehéz téged elérni. Különös ismertetőjeled, hogy mindig ezerféle dologban vagy benne. Valahol azt mondtad, hogy ez sokszínűség - éneklés, színészet, rendezés, koreográfia, műsorvezetés, no meg az esélyegyenlőségi szerepvállalásaid - a lételemed. Most éppen mire készülsz?  
 
- Zenekarunkkal egy retrospektív sorozatban vagyunk, az állandó próbák mellett készülünk a sorozat záróakkordjára, amely június 15-én lesz a Művészetek Palotájában. Ilyen dramatikus - táncosokat és díszleteket is felvonultató - előadást még nem csinált a Kimnowak. A másik munka egy izgalmas vállalkozás, amit Presser Gáborral közösen írunk: a Magyar Carmen munkacímű darab premierje októberben várható a Nemzeti Táncszínházban. 
 
- Volt a közelmúltban egy másik premieretek is: az 1995-ös Gyémánt című slágeretek új változatát énekeltétek egy jótékonysági rendezvényen. Milyen a régi-új dal?  
 
- Nehezen nyúl az ember hozzá egy olyan dalhoz, amely komoly karriert futott be, bizonyos esetben önálló életet is élt az elmúlt 12 évben. Közel 20 lemezen van rajta, pedig mi csak egyre tettük rá. Különben nincs itt semmilyen mágia, épp azt akartuk elkerülni, hogy belecsússzunk egy rosszul értelmezett szemléletváltásba. A különbség? Csak amennyire mást gondolunk ma a dalról, az életről és a műfajról. A balladát egykori vokalistánkkal, az azóta nagyszerű karriert befutott Kozma Orsival közösen énekeltük az Amnesty International diszkrimináció elleni koncertjén. Vele hallható a dal azon a CD-n is, amely a Véres gyémánt című film DVD-mellékleteként lesz hozzáférhető május 29-től a boltokban. 
 
- Ezek szerint az afrikai gyémántkereskedelem igazságtalanságait feldolgozó film apropójára elkészített Gyémánt-átdolgozásotok is egy újabb jótékonysági szerepvállalás. A te életedben - régóta ismert - ez nem újdonság. Honnan van benned ez a nagy empátia?  
 
- Vannak velünk született tulajdonságaink. Az empátia ilyen, amit aztán később tovább lehet fejleszteni. Mindenkiben van kellő szociális érzék, csak ezt igyekszik saját maga individuális dolgaival elfedni az évek során. Nekem nagy szerencsém volt, mert a szüleim néprajzzal foglalkoztak. Az első dolog, amit meg lehetett tanulni ebből a tudományból az, hogy a másik embernek az ismerete gazdagabbá, nem szegényebbé tesz. Amikor demokráciáról, esélyegyenlőségről, szociális fogékonyságról beszélünk, akkor mindig arról van szó, hogy az univerzum attól olyan izgalmas, hogy végtelen. Minden egyes lélek csak hozzátesz a miénkhez. Az empátia ösztönös dolog: ha észreveszed magadon, hogy ökölbe szorul a kezed az igazságtalanságok láttán, és nem tudsz gátat szabni az érzelmeidnek, akkor ennek utat kell nyitni. 
 
- Egy nyilatkozatod szerint: a most felnövekvő generációt nyitottabbá szeretném tenni, nehogy az intézményesített hülyeség határozza meg az életüket. Hogyan?  
 
- Úgy, hogy szeptemberben interaktív televíziós és rádiós website-ot szeretnénk indítani. Egy olyan médiafelületet hoznánk létre, amely terepet biztosíthat olyan párbeszédekhez, ahol romák és magyarok, multik és szegényebb, fiatalok és idősebbek között alakulhat ki tematikus kommunikáció az esélyegyenlőségről, a szociális különbözőségekről és egyéb társadalmi kérdésekről. Azt gondolom, hogy a fejlődés fenntartható, ez egy létező fogalom, épp ezért hiszem: itt az idő ahhoz, hogy akik tehetnek az ügyért, azok lépjenek is. Van egy komoly csapat mögöttem, hisz ez már egy szakirányú munka lesz. Én csak az érzelmeimet és az arcomat tudom adni az ügyhöz. 
 
- Mi lesz a Struccal, az idei Kamera Hungária-díjas műsorotokkal, amely - szakmai siker ide vagy oda - mintha kissé cinikus okokból csak a legnézetlenebb időpontban látható egy hazai kereskedelmi csatornán? 
 
- Éppen most forgatjuk az új részeket. Szerencsére működünk tovább. El kell fogadnunk, hogy a TV2 egy nagy kereskedelmi televízió, a maga törvényszerűségeivel, de tisztában kell lenni azzal is, hogy ha a korszak problémáin akarsz javítani, akkor annak a kornak a maga eszköztárát kell használnod. Ha hajnali 4-kor lenne 3 másodpercünk, akkor is megcsinálnánk. 
 
Vágó Róbert
2007.06.01
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.