A kísérlet (2001)

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (10)
A kísérlet sztorija megtörtént eseményeken alapul; Philip Zimbardonak, a Stanford Egyetem kutatójának 1971-es börtönkísérletét dolgozza fel. Zimbardo több hetesre tervezett kísérletének második napján fellázadtak a "rabok", és végül hat nap után véget kellett vetni a "játékbörtönös" kísérletnek.
"Hat nap után véget kellett vetnünk a játékbörtönnek, mert amit láttunk, az iszonyatos volt" - írja a kísérletről szóló tanulmányában Zimbardo. "Többé már nem volt nyilvánvaló sem számunkra, sem a legtöbb kísérleti személy számára, hogy hol végződnek és hol kezdődnek a szerepeik... Viselkedésüknek, gondolkodásuknak és érzéseiknek szinte minden aspektusában drámai változások következtek be. Nem egészen egy hét alatt a bebörtönzés élménye (időlegesen) elmosta az egész addigi életük során tanult dolgokat; felfüggesztette az emberi értékeket, kikezdte az énképüket, és az emberi természet legtorzabb, legközönségesebb, legpatologikusabb oldala került felszínre."

A kísérlet rendezője nem ismeretlen a hazai közönség előtt. Oliver Hirschbiegeltől látthatunk néhány Tetthely és Rex felügyelő epizódot, sőt színészként feltűnt Bódy Gábor, a Kutya éji dala c. filmjében.fujisan
2007.06.07
|
Das Experiment
német thriller, 119 perc, 2001
Tudományos kísérlet az egyetem alagsorában: húsz összezárt ember, foglyok és fogvatartók. Az állat az emberben kiszabadul. 2001 legnagyobb német filmsikere.


Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.