Salvador (2006)

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (6)
A cím nem Oliver Stone 1986-ban készült háborús-haditudósítós drámájának újraforgalmazását takarja, de a helyzet nem kevésbé drámai.
A Salvador itt nem földrajzi, hanem személynév: Salvador Puig Antich valós figura, aki 1973-ban, Spanyolországban anarchista társaival együtt igazi forradalmárként tiltakozik a Franco-diktatúra ellen. Ehhez az adekvát módszert valamiért bankok kifosztásában találják meg (bár lehet, hogy a jó munkásemberek - akik pénzüket a bankokban tartották - kifejezetten örültek, hogy ily módon hozzájárulhattak a marxista poszterek és füzetek nyomtatásához). Az egyik akció azonban balul sül el, aminek eredményeként Salvadorunk legközelebb már súlyos sérülésből lábadozva, a börtönben elevenítheti fel ügyvédjének a szép forradalmár múltat. 
 
Az így kapott flash-back sorozat enyhén szájbarágós és manipulatív, és az sem segít rajta, hogy nem túl eredeti módon híradós hitelességre törekvő felvételek tarkítják. A spanyolból is perfekt Daniel Brühl (Good Bye, Lenin!, Fegyverszünet karácsonyra) azonban még ezt is emészthetővé tudja tenni, a film igazi ereje mégis az utolsó félórája. A vád ugyanis halálbüntetést kér a fiúra, ami ellen ügyvédje természetesen fellebbez és kegyelmi kérvényeket fogalmaz, s a döntésre való várakozás hosszúra nyújtott, idegtépő perceit-félóráját Salvadorral és közvetlen környezetével együtt éljük át, gyakorlatilag a börtöncellában. Ahol már szerencsére nem forradalmárként, hanem emberként látjuk a hőst, akinek nemcsak naiv elvei, de anyja, apja és rengeteg testvére is van. 
 
fürkész
2007.07.10
|
Salvador (Puig Antich)
angol-spanyol filmdráma, 134 perc, 2006
Egy fiatal anarchista, Salvador Puig Antich igaz története, aki 1973-ban, Spanyolországban társaival bankokat rabol ki, hogy így törjön borsot a Franco-diktatúra orra alá és pénzelje a munkásosztály harcát.
Rendező:

Manuel Huerga

Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2007. július 12.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
25
K
26
Sze
27
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.