A Türelem Velencében

Nemes Jeles László Türelem című 14 perces munkáját hívta meg a 64. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Corto Cortissimo elnevezésű versenyprogramjába. Az Inforg Stúdióban készült alkotás a 38. Magyar Filmszemlén már elnyerte a legjobb kisjátékfilm díját.
Nyilvánosságra hozták az augusztus 29. és szeptember 8. között megrendezendő neves velencei filmművészeti szemle programját Rómában. A világ legrégebbi nemzetközi filmfesztiválja – melyre idén hatvannegyedik alkalommal kerül sor – a Corto Cortissimo elnevezésű versenyprogramjába Nemes Jeles László Türelem című munkáját is meghívta. 
 
A Türelem Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott munkája. „A filmen egy irodista nő precíz munkafolyamata – egy arc rezzenései láthatóak. És egy férfi, aki várja az ablakon túl.” Az irodista nőt Marjai Virág alakítja, az operatőr Erdély Mátyás, aki többek között a világhírű Before Dawn című filmmel már elkápráztatta a nagyvilágot. Az Inforg Stúdióban készült Türelem producere Muhi András volt. A 2006-ban forgatott kisjátékfilm a Duna Műhely és a Filmteam közreműködésével készült. 
 
A forgatókönyvet is jegyző, 1977-ben született Nemes Jeles László 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. 2001-től rendező- és producerasszisztensként dolgozott Franciaországban, majd Magyarországon. Többek között Tarr Béla munkatársa, ő volt A londoni férfi másodasszisztense. 2006. szeptembere óta a New York-i Tisch School posztgraduális program tanulója filmrendezés szakon. Jelenleg első nagyjátékfilmtervét fejleszti. 
 
A Türelem a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját nyerte el, világpremierjére a velencei Lidón kerül majd sor Nemes Jeles László és az alkotók személyes részvételével. A Corto Cortissimo versenyen a magyar rövidfilm a legendás velencei Oroszlánért és a legjobb európai film UIP-díjáért is versenyben lesz. 
 
Magyar film Velencében legutóbb 2002-ben nyert díjat: Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című munkáját ekkor tüntették ki a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP-díjjal. 
 
 
 
(Magyar Filmunió) 
2007.07.27
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.