Kedvenc helyek

The Traveling Wilburys: Collection

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (10)
(Rhino / Warner)

A hetvenes évek nagy szupergrupphulláma után a nyolcvanasok végén született meg a kategória legnagyobb nevekből álló együttese: a Traveling Wilburys. George Harrison 1988-ban egy kislemez B-oldalnak szánt számot rögzítetett az ELO-főnök Jeff Lynne zenész-produceri segédletével Bob Dylan stúdiójában, két további ráérő zenészbaráttal, Roy Orbisonnal és Tom Pettyvel ötösben közösen – de az alkalminak indult örömzenélésnak két teljes album lett a vége. A mára beszerezhetetlen nagylemezeket most egybecsomagolva, ritkaságokkal és egy plusz DVD-vel kiegészítve adták ki újra.
Az akkoriban már inkább producerként jeleskedő Jeff Lynne volt a Traveling Wilburys központi szervezője, Harrison 1987-es Cloud Nine sikeralbuma után ő felügyelte Orbison utolsó nagylemezét (Mystery Girl) és Tom Petty több sikeres albumát is (az igazán szép az lett volna, ha Brian Wilsont is sikerül megnyerni a projektnek, akivel 1988-as szólóbemutatkozásán szintén dolgozott Lynne). A Crosby, Stills, Nash And Young négyesnél is erősebb ötös névsor az alkalmi összeállás sikerén felbuzdulva belevágott egy nagylemezbe. Ramones-mintára mindannyian felvették a Wilbury álnevet, közös dalokat írtak plusz egyenként is remek dalokat dobtak a közösbe, Lynne pedig visszafogta magát és puritán, szerethető hangzását kreált. A nyolcvanas évek második felében meglehetősen lazának mutatkozó Bob Dylan is tökéletesen illeszkedett ebbe a jókedélyű, vidám megszólalásba.  
 
A Traveling Wilburys Vol.1 címre keresztelt 1988-as nagylemeze végig briliáns munka, tökéletes dalokkal. A korong mindannyiuk karrierjét újra meglendítette, sajnálatos, hogy Roy Orbison a megjelenés után nem sokkal elhunyt. A maradék négy zenész folytatta a közös munkát, és 1990-ben készítettek egy második lemezt Vol. 3 címmel (az Orbisonnal közös korábbi felvételeket nem használták, és állítólag el is tűnt néhány már félig kész szalag, állítólag innen az „ugratós” lemezcím). A folytatás azonban már jóval visszafogottabb sikert aratott, mint az ötmillió példány fölött fogyó, Grammy-díjas debütálás – a dalok némileg gyengébb színvonala erre elégséges magyarázat lehet. Persze a Vol. 3 is hangulatos popzene, főleg Petty szerzeményi uralják, és akad köztük néhány fineszes, ma sem avittas szerzemény. 
 
A mostani közös újrakiadáson mindkét CD végére került két-két bónuszdal, az első lemezre eddig kiadatlan szerzemények (Maxine, Like A Ship – mindkettő remek darab), míg a másodikra két feldolgozás (az egyik a Del Shannon-féle Runaway, a másik egy country dal, a Nobody’s Child), sőt a csomagba egy harmadik korong is került a Vol. 1 és a Vol 3. közé: egy 41 perces DVD, melyre az első lemez születéséről tudósító 25 perces dokumentumfilm mellé az együttes mind az öt videoklipje is felkerült (Handle With Care, End Of The Line, She’s My Baby, Inside Out, Wilbury Twist). A két Traveling Wilburys-nagylemez a kilencvenes évek második fele óta hiányzott a boltok polcairól, de ettől még meglepő – viszont cseppet sem érdemtelen – hogy a Collection az Atlanti-óceán mindkét partján bejutott a Top 10-be, sőt Nagy-Britanniában egészen a listavezető pozícióig jutott! 
Dömötör Endre
2007.08.29
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.