Csapda

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (9)
Egy történet, ami akár veled is megeshetne, mert bár a betegség nem válogat, a legdrágább gyógymódot igénylő bajok mégis mindig megtalálják azokat, akik nem elég jómódúak ahhoz, hogy a gyógyulást megfizessék.
Ez történik Mladennel és Marijával, a Belgrádban élő házaspárral is. Szerényen élnek, de reménykednek, hogy végre Szerbiában is könnyebb idők jönnek, s fiuknak, a 10 éves Nemanjának gondtalanabb jövőt biztosíthatnak. Egy napon azonban a fiú váratlanul rohamot kap, s az orvosok megállapítják, hogy ritka szívbetegségben szenved, melyet csak külföldön lehet megműteni, s a kezelés ára 30 000 euró. Mivel semmilyen kilátásuk nincs a pénz megszerzésére, Marija végső kétségbeesésében hirdetést ad fel egy újságban, hogy annak segítségével gyűjtsön pénzt a műtétre. A hirdetésre azonban csak egyetlen ember jelentkezik, aki szörnyű dologra akarja rávenni Mladent a pénz fejében. 
 
A film drámai kérdése tehát: kész lennél-e gyilkolni azért, hogy ezzel megmentsd - az egyébként biztos halálra ítélt - gyermeked életét? Egy szülő számára valószínűleg a legborzalmasabb kérdés, amit Mladennek meg kell válaszolnia. 
 
Remek, ahogy Srdjan Golubovic rendező hagyja a szavak/tettek helyett a képeket beszélni. Rendkívül letisztult formában, nagyszerű színészi alakítások segítségével mondja el ezt a hátborzongató történetet, mely a görög drámák sorsszerűségét vegyíti a már-már túlzottan is ismerős kelet-európai nyomorúsággal. Nagyon-nagyon erős mozi, mely különösen ajánlható a morális dilemmák kedvelőinek. 
 
 
Odor Emília
2007.09.07
|
Klopka
magyar-német-szerb filmdráma, 106 perc, 2007
A kétségbeesett apa végzetes pénzügyi manőverbe bonyolódik, hogy súlyosan beteg kisfián segítsen. Döbbenetesen erős film Kelet-Európából/ról.
Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2007. szeptember 13.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.