Kedvenc helyek

Hallam Foe (filmzenelemez)

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (8)
(Domino / Neon Music)

A Hallam Foe című brit filmet a 2007-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol nemcsak a helyi művészmozi-hálózat díját, de a legjobb zeneért járó Ezüst Medvét is elnyerte. A címszereplő ifjú skót kukkoló történetét a jeles indie kiadó, a Domino Records katalógusából válogatott felvételek festik alá – plusz egy vadonaúj szám a Franz Ferdinandtól, mely a Colours Are Brighter gyereklemez után ide is írt egy dalt.
Peter Jinks regényéből a Young Adam rendezője, Peter Mackenzie forgatott filmet, főszerepben a Billy Elliott egykori főszereplőjével, Jamie Bell-lel. A bohóckodás, szerelem és nehezen kiheverhető traumák háromszögében kikevert történetet a Domino katalógusának is inkább a merengősebb és lassabb számai festik alá: még az egyetlen komolyabb vonzerővel rendelkező, eddig kiadatlan dal, a Franz Ferdinand Hallam Foe Dandelion Blow-ja is a skót indie rock büszkeségeinek a kevésbé hektikus oldalát ragadja meg. Az akusztikus gitárral nyitó, aztán zajfelhőbe burkolózó ballada ugyan klasszisokkal jobb, mint a nemrég kiadásra került LCD Soundsystem-feldolgozás volt (All My Friends), de inkább illik a második album óta megjelent kislemezeken szereplő erős beat és folk hatást mutató új felvételek (az L. Wells, a Jeremy Fraser vagy az átdolgozott Eleanor Put Your Boots On) közé, mint az elsõ albumot jellemző feszes és táncos rockslágerek (a Take Me Out vagy a Michael) társaságába. 
 
A 16 számos válogatáson akad még néhány említésre méltó pillanat, mint a Grace Klinika tévésorozat főcímzenéjével befutott Psapp finoman kattogó popja (Tricycle), a 2006-os Szigeten is dögösen szereplő Sons And Daughters kocsmarockja (Broken Bones), a kanadai Junior Boys elektro-pop duó So This Is Goodbye című második albumának nyitódala (Double Shadow) vagy egy 1980-as klasszikus kislemezdal a mai szigetországi poszt-punk revival előadóinak egyik kultikus elődjétől, Edwyn Collins hajdani együttesétől, az Orange Juice-tól (Blue Boy), de idővel sajnos ezek is elvesznek abban a levesben, amivé a kiadó lassú tűzön bugyogó dalai főnek össze a lemez második felére. Nagy kár, hogy a lemezcég nem kért fel minden itt szereplő előadót (vagy olyan itt nem szereplő, de kalandosabb dominózókat, mint az Animal Collective vagy Max Tundra), hogy adjanak egy-egy új dalt a filmhez: így lett a Hallam Foe filmzenelemeze inkább egy promóválogatás a Domino Records mindenféle stílusban kompetens katalógusából, mint egy önálló album.
Klág Dávid
2007.09.12
|


Játék
Németországban nagy színpadi sikere volt a vígjátéknak, amely kapcsolatokról, viszonyokról, hazugságról és igazságról szól őszintén és cinkos humorral.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.