Magyar népmesék: Fából faragott Péter

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (8)
Régi kedvencünk, a Magyar népmesék nem veszett el, csak átalakult: a képek tarkábbak, a hátterek színesebbek és díszesebbek – de szerencsére a madárfüttyös főcím, a Kaláka-féle főcímdal és a mesemondó (Szabó Gyula) maradt a régi.
A hét legújabb mesét tartalmazó DVD-n találunk ismertebb darabokat (A háromágú tölgyfa tündére, Fából faragott Péter, Kiskondás), egy egészen rendhagyó bolond mesét (a Hogyan telt a gyermekkoromnak már a címe sem megszokott, maga a mese pedig vidám bohóckodás, merész és abszurd gondolatfutam, amely játékosságával a legjobb a korongon) és sajnos gyengébb népmeséket is (Gyöngyvirág Palkó, A víz tündére). 
 
A válogatás tehát sajnos nem a legjobb (lehet, hogy az alkotók mostanra kifogytak a jobb népmesékből, és most már csak a maradék jön), sőt néha a rajzfilmek dramaturgiailag kicsit összecsapottnak is tűnnek. Ezzel együtt a legújabb Magyar népmesék még mindig igen színvonalas rajzfilmek gyűjteménye. 
 
Akit a mesés történetek már nem nyűgöznek le (például a felnőtt közönséget), az is rácsodálkozhat például a szokásos fordulatok („a Napra lehetett nézni, de rá nem”; „hol jár erre, ahol még a madár se jár?”) mellett olyan ízes nyelvi finomságokra, mint a „már egy fél literrel huncutabb volt, mint én” vagy az „ezzel a gyerekkel sem tudott semmire se menni, még ha angyallá kukorékolja se”. Akit pedig a képek mellett a zenei világ is érdekel, a magyar népzene apró kincseit fedezheti fel aláfestő zeneként (A malomnak nincsen köve; Még azt mondják, nem illik; Megismerni a kanászt). 
 
 
Kiadás: 
A hang sztereó, a külföldi nézők számára a megértést angol felirat segíti. Extraként válogatás gyanánt másfél-másfél perces részleteket kapunk korábban megjelent magyar népmesékből (szám szerint négyből). 
 
Magyar népmesék: Fából faragott Péter, 2007 * 56 perc * Mokép * (0) 
fürkész
2007.10.06
|

Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.