Veszedelmes viszonyok (2003)

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (3)
A világirodalom egyik leggyönyörűbb és legerotikusabb alkotását minden bizonnyal Choderlos de Laclos követte el, méghozzá nem is akárhogyan. Könyvében az arisztokrácia pajzán és gonosz játszadozásairól ír, ahol emberek passzióból törnek össze szíveket, aláznak meg ártatlanokat, és egy ostoba fogadás kedvéért a legvégsőkig is elmerészkednek.
Laclos könyvét már páran vászonra adaptálták, a jelen változat egy kétrészes tévéfilm, ami a 60-as évek Franciaországba kalauzol, de hűen tartja magát az eredeti sztorihoz és a könyv fülledt hangulatához is.
 
Tehát a XX. század közepén járunk, az unatkozó arisztokrácia romlott lelkében és lucskos hálószobáiban. A gazdag és unatkozó Merteuil márkiné azontúl, hogy végletesen öntelt és ravasz, határtalanul rosszindulatú is, ez tökéletes kombináció egy velejéig erkölcstelen és aljas fogadás kitalálásához, amibe hasonló kvalitásokkal rendelkező nőcsábász hódolóját, Valmont vicomte-t hajszolja. A fogadás tárgya ugyanis egy erényes és csodaszép asszony, Madame de Tourvelt elcsábítása, továbbá egy egészen kiskorú megrontása, a tétje pedig a grófné maga. Valmont persze nem a véletlennek köszöneti a hírnevét, a rárótt mocskos feladatokat teljesíti, azonban most először nem tud egészen érintetlen maradni a dologban…
  
A rusnya körítés csak aláfestése az érzelmek bujkáló seregének, mert ez valójában egy szerelmi történet, bármennyire bizarrul is hat. 
A feldolgozás atmoszférateremtő erényein kívül, a színészi játékot is ki kell emelnünk, mert egy egész sztárkülönítmény parádézik a vásznon, és nem rutinból, hanem lélekből adagolva a feszültséget…  
 
macsek
2007.10.16
|
Les Liaisons dangereuses
angol-francia-kanadai romantikus filmdráma, 252 perc, 2003
Rendező:

Josée Dayan

Színész:

Catherine Deneuve
(Isabelle de Merteuil)

Rupert Everett
(Sébastien de Valmont)

Nastassja Kinski
(Maria de Tourvel)

Danielle Darrieux
(Madame de Rosemonde)

Leelee Sobieski
(Cécile de Volanges)

Francoise Brion
(Madame Volanges)

(3 kép)


Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.