A hírhedt

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (7)
A tényregény műfajának meghonosítója, a nagy amerikai író, Truman Capote életének legizgalmasabb időszakát feldolgozó újabb filmnek az az egyetlen problémája, hogy nem sokkal az alakításával Oscart érdemlő Philip Seymour Hoffman nevével fémjelzett Capote után készült.
A hírhedt ráadásul – habár egy másik könyvön alapul – ugyanazt a szakaszt ábrázolja Capote életéből, amin keresztül a Capote című film is megragadta a szerző személyiségét (nevezetesen a Hidegvérrel című regény megszületéséig vezető gyötrelmes éveket, a megismerkedést a kansasi bűnténnyel és a gyilkosságot elkövetőkkel). A Veszedelmes viszonyok / Valmont-szindróma miatt azonban Douglas McGrath filmjéről sokkal kevesebbet lehetett hallani, mint Bennett Milleréről, és valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy míg a Capote eljutott a magyar mozikig, addig A hírhedt nálunk csak DVD-n jelenik meg. 
 
Pedig a filmben igazi sztárparádéval találkozhatunk: Sigourney Weaver, Gwyneth Paltrow, Hope Davis, Sandra Bullock, Isabella Rossellini, Peter Bogdanovich és Jeff Daniels láthatók a mellékszerepekben, míg Capote-t a viszonylag ismeretlen, törpe testalkatú, furcsa fejű Toby Jones (legutóbb a Színes fátyolban láthattuk), az írót megihlető gyilkost pedig Daniel Craig játssza. 
 
Habár a két Capote-t megformáló két színész, Philip Seymour Hoffman a korábbi filmből és Toby Jones A hírhedtből külsőleg egyáltalán nem hasonlít egymásra – magát az írót kísértetiesen élethűen idézik fel mindketten. A Capote és A hírhedt közötti további fontos különbség, hogy míg a Capote hangulatilag egyneműbb volt (végig komor hangulat jellemezte), addig a későbbi mű eleinte sokkal könnyedebb, felszínesebb, sőt néha határozottan vicces (lásd: társasági pletykák a felső tízezer köreiből) – de csak hogy később annál nagyobbat üssön. 
 
Stilárisan ugyan teljesen más a két film, dramaturgiailag azonban igen hasonlók: A hírhedtben szinte megismétlődnek a Capote egyes jelenetei (az egyik bűnöző, Perry Smith itt is rajzol egy portrét az íróról, aki korábban egy alkalommal ugyanúgy nem ment a telefonhoz a gyilkosok hívására, mint a másik műben). Douglas McGrath alkotásában ugyanakkor Capote-nak sokkal nehezebb dolga van múzsájával, Perryvel, aki lassabban és csak nagyobb munka árán nyílik meg neki. Amikor azonban a két férfi közel kerül egymáshoz, ez a kapcsolat A hírhedtben testileg sokkal intenzívebb, egyértelműbb módon valósul meg. 
 
Szinte már szexuális töltetű az a jelenet, amelyben az író – hogy ellazítsa – úgymond hipnotizálja kedvenc bűnözőjét, aki pedig egy alkalommal konkrétan nemi erőszakkal fenyegeti pártfogóját (és meg is teszi ezügyben a kezdeti lépéseket), később azonban puszival búcsúzik tőle. Ezt a szoros viszonyt csodálatosan jeleníti meg Toby Jones és Daniel Craig. Míg a Capote-t teljes mértékben Philip Seymour Hoffman lenyűgöző alakítása uralta, A hírhedtben valódi összjáték alakul ki a két legfontosabb szerepet játszó színész között. 
 
 
Kiadás: 
Angol DD 5.1-es, magyar sztereó hang, magyar és angol felirat. Egy darab extra van: egy eredeti nyelvű előzetes. 
 
Infamous, 2006 * 123 perc * Fórum Home Entertainment * (16) 
fürkész
2007.10.14
|
Infamous
amerikai filmdráma, 109 perc, 2006
Rendező:

Douglas Mcgrath

Színész:

Toby Jones
(Truman Capote)

Sigourney Weaver
(Babe Paley)

Gwyneth Paltrow
(Kitty Dean)

Sandra Bullock
(Nelle Harper Lee)

Isabella Rossellini
(Marella Agnelli)

Jeff Daniels
(Alvin Dewey)

Peter Bogdanovich
(Bennett Cerf)

Daniel Craig
(Perry Smith)

Hope Davis
(Slim Keith)Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.