A Nap utcai fiúk

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (14)
Miként Mozart Varázsfuvoláját elő lehet adni operaszínpadon élő énekesekkel és kamrányi bábszínházban egyaránt, az 1956-os októberi történések is különböző méretű előadói gárdára hangszerelhetők.
A forradalom ötvenedik évfordulójára lövöldözős-sportolós szerelmi drámával (Szabadság, Szerelem) jelentkezett a magyar filmgyártás, egy évvel később pedig nagyvonalakban ugyanazt a történetet láthatjuk más nézőpontból, fiatalabb hősőkkel - és fiatalabb nézőknek. Szomjas György filmjéből hiányzik ugyan a vízipólós vonal, de van helyette egy másik „tömegsport” - a mozi. Fiatal forradalmár fiaink ugyanis vidáman rúgják a labdát a grundon, egészen az első orosz tank érkezéséig, amikor is beveszik magukat a pesterzsébeti Nap utca filmszínházába, hogy onnan irányítsák az utca védelmét. 
 
A vásznon a Vörös Hadsereg és a kurucok váltják egymást, a rádióból szól a rock’and’roll, az oroszok meg csak jönnek. A rendező és tanult operatőre (Grunwalsky Ferenc) ügyes, már-már vivásan fiatalos egyensúlyt talál az arhív felvételek és a saját anyagok között, így elérik, hogy a nagyobb képzelőerővel bíró kicsik valóban ‘56-ban érezzék magukat, a nagyobbak pedig abban a szerelmi vonalban gyönyörködhetnek, melyet a két főhős, Totya (Czecző Sándor) és Gábor (Bárnai Péter), valamint a szépségesen bizonytalan kalauzlány, Juli (Gáspár Kata) prezentálnak. A legnagyobbak pedig azon csodálkozhatnak, hogy valójában a Roncsfilmet nézik, kevesebb jó dumával, kevesebb halsütéssel, ugyanannyi macskakővel és több lövéssel. 
 
 
 
csmozi
2007.10.17
|
magyar filmdráma, 89 perc, 2007
A pesterzsébeti srácok hőstettei '56 őszén, avagy a Kairó bíbor rózsája találkozása a Roncsfilmmel.
Rendező:

Szomjas György

Forgalmazza: HungariCom
Bemutató: 2007. október 18.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.