Anya és a szerelem

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (3)
Habár az Anya és a szerelem című filmet Hanif Kureishi írása alapján a Sztárom a párom rendezője, Roger Michell készítette, inkább emlékeztet Mike Leigh munkáira.
Hétköznapi, egyszerre szánalomra és együttérzésre méltó emberek a hősök itt is, akiknek mindennapinak tűnő, de egyre extrémebbé váló drámája finoman ábrázolva és nagyon lassan bontakozik csak ki – hiszen sok időnek kell eltelnie, amíg az idős May (a beszélő név azt is jelenti, hogy május és azt is, hogy lehet!) gyászoló özvegyasszonyból az élet velejét kiszívó, szerelmes nővé változik. 
 
Miután férje meghal, az öreg hölgy a halált élettel akarja kompenzálni. „Tegnap arra gondoltam, hogy már csak érdekes dolgokhoz lenne kedvem. Amiket szeretek” – mondja, majd ezen a gondolaton felbuzdulva viszonyt kezd egy fiatal építőmunkással. A helyzetet bonyolítja, hogy a férfi, Darren nős, van egy autista kisfa – és nem utolsósorban May lányának a szeretője is egyben. 
 
S miközben a film bebizonyítja, hogy nem mindig azok választják egymást, akik össze is illenek, s hogy természetesen egy öregasszonynak is joga van a szeretethez, a szerelemhez és igen, még a szexhez is, Daniel Craig (Darren szerepében) ezúttal nem azt mutatja meg, miért lett jó James Bond, hanem hogy miért jó színész. 
 
Az Anya és a szerelem Roger Michell későbbi művének, a szintén Kureishi-írásból készült Vénusznak női párdarabja (a magyar mozikban az idén bemutatott film egy hamvas fiatal lánnyal szerelembe eső öreg színészről szól). Míg az előbbi drámaibb, szomorkásabb hangvételű, az utóbbi pedig sokszor kifejezetten vicces, a kettő együtt, egymást kiegészítve a legérdekesebb. 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol sztereó hang, magyar felirat, extraként a film előzetese. 
 
The Mother, 2003 * 108 perc * Budapest Film * (16) 
fürkész
2007.10.28
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.