Boldog új élet

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (11)
Talán kevesen tudják Magyarországon, hogy a Megasztár előtt is éltek már hazánkban romák. Hogy ők nem mind előadóművészek, de szinte valamennyien társas lények, akik családra és szeretetre vágynak, és bizony nehezen találják meg önmagukat, ha egyszer fel kellett adniuk gyökereiket.
Az első filmes munkájával a Filmszemle óta sok fesztivált megjárt Bogdán Árpád hőse egy nevelőintézetben nevelkedett roma fiatalember, aki család helyett munkát és barátokat talált magának, mégis boldogtalan, mert nem folytathatja azt az életet, amit születésével elkezdett. Amikor utógondozója egy napon átadja neki a gyermekkorát feldolgozó aktákat, hogy átgondolhassa életét, és végre újat kezdhessen, nem is sejti, hogy milyen nehéz feladat elé állítja a fiút. Bogdán és az operatőrök sejtelmes, a periféria szürkeségét hangsúlyozó képek sorával mutatja be a fiú életének sivárságát, a magára maradt ember mindennapjait, ahol csak egy óriásplakát nőképe és a kádban felvett kényelmes embriópóz jelentenek pillanatnyi megnyugvást. A cigány barátok családias jókedve felvillant ugyan valamit az élet vidám oldalából, a meggyőző átéléssel játszó, egyébként amatőr Orsós Lajos arca azonban nem engedi feledtetni, hogy itt nem egy sikertörténetről van szó. 
 
A Boldog új élet az életrajzi ihletésű szociofilmek sorába tartozik, azok között is a bántóan realisták családjába, mintha a Négyszáz csapás lecsupaszított változatát néznénk, melyben a főhős komoly hátránnyal indul, és nincsen már ereje ahhoz, hogy eljusson a tengerig. 
 
 
csmozi
2007.11.28
|
magyar filmdráma, 80 perc, 2006
Kezében a nevelőintézetben töltött gyermekkorát feldolgozó mappával egy fiatal roma fiú elindul, hogy új életet kezdjen. Boldogságkeresés széllel szemben.
Rendező:

Bogdán Árpád

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2007. december 6.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.