A helyzet

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (5)
A megtörtént eset (pontosabban egy háborús tudósító valós élményei alapján) készült A helyzet azt mutatja be, milyen is a helyzet Irakban Szaddam bukása és az amerikaiak bevonulása után.
Az elsősorban Angyalok és rovarok című művéről ismert Philip Haas alkotásának kiindulópontja az az eset, amikor 2004-ben Samarrában néhány amerikai katona bedobott a folyóba két iraki fiút, amiért azok a kijárási tilalom idején át akartak kelni egy hídon. Egyikük azonban nem tudott úszni és belefulladt a vízbe. 
 
Ezt követően a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. A városba érkezik egy amerikai újságírónő (Connie Nielsen Az ördög ügyvédjéből és a Gladiátorból, szőkén) helyi fotósával és tolmácsával, hogy megírja az igazságot, majd lassanként megismerjük a bonyolult politikai játszma összes többi szereplőjét is: a helyi, látszólag Amerika-barát kiskirályt, a „Sejk”-et; konkurensét, Validot, az ellenállók oldalán álló hadurat; az amerikai titkos szolgálat tisztjét, Dant (Damian Lewis, A pék pékje); egy iraki lázadót, Rafikot; egy ügyeskedő-helyezkedő iraki diplomatát stb. 
 
A rengeteg karakter alkotta szövevényes viszonyok és az egymással párhuzamosan futó, ám szorosan összefüggő események a Trafficet vagy még inkább a témája miatt is hasonló Szirianát juttatják eszünkbe. S ahogy az az effajta művekben lenni szokott, a film néha kissé túl didaktikus és szájbarágós, néha azonban nem eléggé. Ha a/A helyzet időnként zavaros is, üzenete mégis világos – ahogy az amerikai katona, Dan ki is mondja: „Nincsenek jó fiúk és rossz fiúk. ... Igazság nem létezik. Elveszett. Szétfolyt, mint egy kaleidoszkóp.” 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol/arab sztereó hang, magyar felirat (a magyarul beszélő verzióban azonban elmulasztották lefordítani az arab szövegrészeket, így felirat választása nélkül nem érthetőek). A film előzetese, képgaléria és két DVD-ajánló az extra. 
 
The Situation, 2006 * 102 perc * Cinetel * (16) 
fürkész
2007.12.15
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.