Karácsonyi lidércnyomás

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (11)
Igazi karácsonyi animációs horror-musical, igazodva az általános ünnepi életérzéshez. Tim Burton azért tud valamit, ennyire édesen groteszk mesével ritkán futhatunk össze, ráadásul szörnyszülött szimpatizáns sztorijából tanulhatunk is nem keveset.
Burton imád polgártpukkasztani, a Karácsonyi lidércnyomás is - nem elég, hogy meseszerű - vígan parádézó halottakról szól, akik taccsrateszik a karácsonyt, és mindezt a legszebb musical-hagyományokhoz híven, dalban mondják el. Ezt pedig Danny Elfman jóvoltából teszik, aki állandó alkotótársa a bogaras direktornak, és aki igazán szívbemarkoló melódiákat komponált a csontvázak és kallódó testrészek világába.
 
A sztori fő helyszíne Halloween város, aminek királya és lakói 364 napon keresztül készülnek az egyestés rémisztgetésre, amikor aztán rendben letudják a dolgot, indulhat az újabb roham megtervezése. És így megy ez évről évre… Azonban Jack, a Csontherceg uralkodó szörnyen unja már ezt folytonos fölösleges felhajtást, hogy az emberek nem kedvelik, és hogy unalomba fullad ez az ünnep is. Orrlógatós sétája során különös helyre akad; a különböző ünnepek városába vezető ajtórengetegre, túl közel merészkedve a „Karácsonyhoz”, a bejárat hirtelen beszippantja, és feltárul Jack előtt a karácsonyi varázslat. Teljesen elbűvöli a sok fény, a vidám sereg és a fura szakállas figura pirosban, el is határozza, hogy ezentúl változtatni kell otthon is, és saját töklámpásos világába is adoptálni készül ezt a csillogó ünnepet. Jack hívei viszont kicsit komolyabban veszik ezt a dolgot mint kéne, így természetesen minden a feje tetejére áll, olyan igazi Burton-módra. 
 
Rendkívül szellemes, szórakoztató, tanulságos és zseniálisan bizarr kis mozi, és őszintén mire is vágyhatnánk ennél többre az év legvisszásabb ünnepe alkalmával.  
 
macsek
2007.12.17
|
The Nightmare Before Christmas
amerikai animációs film, 76 perc, 1993
Rendező:

Henry Selick

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.