Magasabbra került a léc - Nicolas Cage

A német és olasz-amerikai felmenőkkel büszkélkedő negyvenhárom éves Oscar-díjas színész egy Luke Cage nevű képregényhőstől vette kölcsön művésznevét, hogy ne nagybátyja, Francis Ford Coppola árnyékában kelljen érvényesülnie. Úgy tűnik, okos választás volt. Nicolas Cage dolgozott már David Lynch-csel, Alan Parkerrel, a Coen fivérekkel, John Woo-val és természetesen nagybátyjával, jelenleg pedig egy sushi pincérnővel él.
- Amikor felajánlották A nemzet aranya folytatásának főszerepét, megörült a felkérésnek? 
 
- Őszintén szólva az első résztől nem sokat vártam, és teljesen meglepett a sikere, úgyhogy igen megörültem, hogy ismét egy ennyire pozitív figurát alakíthatok. Már az első forgatókönyvben is az tetszett meg, hogy adott egy pasas, aki eléggé kockafejű, mégis kalandhős válik belőle. Ráadásul arra sarkallni a fiatalokat, hogy elővegyék a történelemkönyveket, nem egy nagy bűn, és még én is tanulhatok Ben Gates figurájától! 
 
- Miként? 
 
- Igyekszem olyan karaktereket választani, akik valamilyen rokonságban állnak velem, azaz hasonló típusú kihívások előtt állnak az életben, mert így őszintén tudom megjeleníteni őket. Gates figurája már az első részben is összetett, átgondolt volt, én pedig az elmúlt három évben sokat változtam, volt hát mire ráépíteni ezt a sok újat. 
 
- Az első részben ellopták a Függetlenségi Nyilatkozatot. Hogyan lehet innen továbblépni? 
 
- Én is ezen gondolkodtam, amikor olvasni kezdtem az új forgatókönyvet. A film címében is szereplő Titkok könyve megszerzése ráadásul egyet jelent az Egyesült Államok elnökének elrablásával, úgyhogy érzésem szerint magasabbra került a léc. És szerencsére a történelmi háttér sem veszett el, hiszen a sztori alapvetően Abraham Lincoln meggyilkolása körül forog, előkerülnek ugyanis részletek John Wilkes Booth, az elnök gyilkosának naplójából, melyek számos nagy kérdésre választ adnak. Ezek a lapok egyébként valóban léteznek, azaz valóban hiányoznak, és ma is élénk vita tárgyát képezik történészek körében. 
 
- Remélhetőleg a történelmi háttér mellett a pazar akció sem veszett el. 
 
- De nem ám! Kapkodják majd a fejüket a kedves nézők, mert gyönyörű helyeken forgattunk hihetetlen jeleneteket. Számos nagy amerikai hegycsúcs mellett sokat időztünk Washingtonban, ami mindig olyan jól mutat filmen, sőt jártunk Londonban és Párizsban is. Aki erre a filmre befizet, az egy igazi utazásra fizet be. 
 
- Ötödször dolgozott együtt Jerry Bruckheimer producerrel. Mi a jó közös munka titka? 
 
- Az istentelen mennyiségű nőn és drogon kívül? (nevet). Jerry titka, hogy mindenre nagyon ügyel, ugyanakkor tökéletesen megbízik azokban, akiknek munkát ad. Emlékszem, A szikla és a Con Air forgatásán végig ott volt, de a Tolvajtempó készítésekor már nem lehett mindig jelen, mert egyre több munkája akadt, mégis minden olajozottan ment - hála a megbízható és hatékony stábnak. Nem kis meló ilyen volumenű filmeket készíteni, neki mégis megy. 
 
- Könnyen elfogadta Helen Mirrent anyjaként? 
 
- Helent életemben először az Excalibur című filmben láttam sok-sok évvel ezelőtt, és már akkor odavoltam érte. Ráadásul nem is nehéz anyaként tekintenem rá, mert hasonló formájú orra van és hosszúkás arca. Bár igazából nem ez a lényeg: amikor az első filmhez az apámat keresték, annyi volt „csak” a kikötésem, hogy az illető a világ legjobb színésze legyen. Most sem kértem mást, csak hogy a legeslegjobb színésznő játssza az anyámat. Meg is kaptam: amikor Helen színen van, senki sem ér fel vele. 
 
- Helen Mirren, Jon Voight, Ed Harris és Harvey Keitel - szép névsor. Nem fél attól, hogy esetleg lejátsszák a vászonról? 
 
- Minél több nagy színésszel dolgozom, annál jobban inspirálnak engem, és ez végül mindig a film előnyére válik. Nem érdemes aggódni, mert ha az ember belemegy egy versengésbe, és próbálja túljátszani a másikat, akkor nevetségessé válik. Én erre nem vágyom, ezért inkább laza maradok. 
 
- A lazaság mellett az is segítette karrierjét, hogy szinte minden műfajban kipróbálta magát? 
 
- Tisztában vagyok azzal, hogy minden rajongómat valamilyen szinten az őrületbe kergetem, mert aki például a Veszett a világért szeret, az ki nem állhatj a Tolvajtempót és viszont. Csakhogy engem ez cseppet sem zavar, mert számomra fontosabb, hogy ne skatulyázzanak be, és hogy mindig új területen próbálhassam ki magam. Nem biztos, hogy a karrierem szempontjából ez szerencsés, de mindig új kalandokkal és kihívásokkal szembesülök, ami számomra nélkülözhetetlen. Talán egyesek nem értik meg, de én úgy nőttem fel, hogy egyformán szeretem a punk-rockot és a kalandfilmeket. Ezért aztán továbbra is az őrületbe fogom kergetni az embereket. 
 
- Mit üzen a magyar nézőknek? 
 
- A kalandozások soha nem érnek véget! 
 
 
 
IC/chmoozy
2007.12.20
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
18:10
Starsky és Hutch
amerikai vígjáték, 2004
18:15
Vadon
amerikai film, 2018
18:15
Hazugságok világhálója
amerikai thriller, 2018
18:25
Mindhalálig zene
amerikai musical, 1979
18:25
Everest
amerikai-izlandi-angol filmdráma, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.