Kedvenc helyek

R.E.M.: Live

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (2)
(Warner)

A R.E.M. korai (And I Feel Fine…, When The Light Is Mine) és kései korszakát áttekintő válogatások (In Time, In View) után egy újabb egyidejű CD és DVD kiadványt kapunk Michael Stipe-éktól, de ezúttal egybecsomagolva. A zenekar negyedszázados történetének első koncertlemezéhez, az Around The Sun album 2005-ös európai turnéjának dublini állomásán rögzített Live-hoz a két CD-n hallható hanganyag mellé ugyanis egy DVD is jár a mozgóképes verzióval. Az elmúlt évtized stúdióalbumainál rockosabb anyag, mely kedvet csinál a 2008 tavaszára várható új sorlemez elé.
Az 1980-ban indult R.E.M. már több koncertanyagot is megjelentetett videókazettán, majd DVD-n: az 1989-es turnét a Tourfilm, az 1995-öst a Road Movie, a 2003-as repertoárt pedig a Perfect Square örökítette meg. Koncertlemezt azonban csak most ad ki először az athensi zenekar, bár ez már nem az a hagyományos koncertlemez, nemcsak az egyenrangú összetevőként csatolt DVD miatt, de azért is, mert az első CD-t teljesen kitölti a főprogram, míg a második korongra csupán egy 24 perces ráadásblokk csúszott át. Michael Stipe énekes, Peter Buck gitáros és Mike Mills basszista-vokalista a Budapesten is áthaladó téli európai turnét záró két dublini fellépésről, 2005. február 26-án és 27-én rögzített felvételekből válogattak, főleg az utóbbi koncertről (a frontember kedvenc új dalaként bekonferált Electron Blue az egyetlen olyan szám, ami 27-én nem volt műsoron, csak 26-án), de még így sem kapunk egészen teljes koncertprogramot (mindkét estén elhangzottak például az Animal és High Speed Train című dalok, és a ráadásokban is volt két-két olyan szám, amelyek nem kerültek fel a kiadványra).  
 
A koncentráltság azonban a koncertfelvétel előnyére válik, a 22 számos anyagban fele-fele arányban oszlanak meg a klasszikus korszak és a dobos Bill Berry kilépése óta eltelt évtized dalai, illetve a nagy slágerek és a slágerré nem vált szerzemények, melyek persze szintén míves darabok. A legutóbbi albumról való The Ascent Of Man például tényleg felemelő élőben, míg az USA aktuális politikája ellen tiltakozó I Wanted To Be Wrong és The Last Straw után következő – és a főprogramot záró – slágerparádéból a kislemezt vagy klipet sosem kapó Walk Unafraid sem lóg ki. A ráadásban elhangzik egy lendületes kiadatlan dal is (az alig kétperces I’m Gonna DJ), míg a basszusgitáros Mike Mills által énekelt (Don’t Go Back To) Rockville-be egy kiváló helyi zenekar, a dublini Thrills gitárosa, Daniel Ryan száll be hetediknek a három R.E.M.-alaptag és az őket kísérő három turnézenész mellé.  
 
A 105 perces DVD-n mindezt kellően izgalmas képvilág kíséretében is megkapjuk, a gyíkszerű frontember koncert előtti arcfestésével és néhány mondatnyi plusz konferansszal kibővítve (továbbá a Perfect Square után most ismét megállapíthatjuk, hogy a 2003-ban felvett dobos, a pályáját a Ministry indusztrialista köreiben kezdő Bill Rieflin ősz hajával és életkorával is jobban illik a negyvenes éveik végén járó alapítók mellé, mint elődje, a session-joker Joey Waronker). Mindent összevéve a Live remek koncertanyag, de akik ott voltak a budapesti koncerten, sokkal szerencsésebbeknek érezhetik magukat az íreknél, mert nálunk egy hónappal korábban olyan nyolcvanas évekbeli gyöngyszemek is elhangzottak, mint a So. Central Rain, a Finest Worksong, a Get Up, a Turn You Inside-Out, a másfél évtized után épp Budapesten előszedett Swan Swan H vagy a stúdióverziójában máig kiadatlan Permanent Vacation
 
 
Déri Zsolt
2008.01.11
|


Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.