A 39. Magyar Filmszemle kísérőprogramjai

több helyszín, január 29–február 15.

A január 29. és február 5. között zajló 39. Magyar Filmszemlén nemcsak 388 filmalkotást tekinthetnek meg az érdeklődők, de több kiállítás és egyéb kísérő rendezvény programjai közül is választhatnak.
Ezek közül is a Magyar Filmplakát Kiállítást, az Uránia két fotókiállítását és egy Gaál István-könyvbemutatót szeretnénk kiemelni. 
 
Idén már ötödik alkalommal rendezik meg a filmplakát-kiállítást a Magyar Filmszemle kísérőprogramjaként. A Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny 2008 nevű rendezvényt január 31-én, csütörtökön 16 órakor nyitja meg Wahorn András festőművész a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában. A 2007-ben a hazai mozikban bemutatott játékfilmek összes magyar tervezésű filmplakátja nemcsak a 39. Magyar Filmszemle ideje alatt, hanem február 15-ig látható a helyszínen. 
 
Mint azt már megszokhattuk, a kiállítás egyben verseny is: idén 36 filmplakát száll versenybe az „Év Filmplakátja” díjért. Az elismerésre pályázó alkotások közül a nyertes műveket egy neves tagokból álló szakmai zsűri, illetve a közönség választja ki. A közönségdíjra a kiállításon és a Filmszemle helyszínein kihelyezett urnáknál lehet szavazni, valamint online is le lehet adni a voksokat a www.szemle.film.hu, a www.index.hu és a www.filmplakat.hu honlapon is. Az utóbbi oldalon ezenkívül megtekinthető minden kiállított plakát, és elérhetők az elmúlt év plakátjai, köztük a győztes alkotások is. 
 
2008-ban a kiállítás szervezőivel az Országos Diákzsűri is együttműködik: a film és média szakos diákokból álló szervezet árverést rendez, melynek keretében az elmúlt tíz év magyar filmjeinek magyar tervezésű plakátjaira lehet majd licitálni. A február 8-i árverésen befolyt összeget a 2008-as verseny szakmai győztesének adják majd át. Az árverés este 7 órakor kezdődik a Toldi moziban. 
 
A Szemle ideje alatt az Uránia Nemzeti Filmszínházban Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikus és animációs rendező grafikáiból és animációs filmterveiből látható kiállítás, melynek megnyitója január 29-én, kedden 15 órakor lesz az Uránia Kávéházában. A kiállítás résztvevőit szeretettel várják a megnyitó után, 15.30-kor az Uránia Dísztermében kezdődő vetítésre, melyen 47 perces válogatást láthatnak Gyulai Líviusz filmjeiből abból az alkalomból, hogy az alkotó megkapta a Magyar Mozgókép Mestere kitüntető címet. 
 
Szintén az Uránia ad otthont annak a január 30-án, szerdán 18 órakor nyíló fotókiállításnak, melyet Mihályfy László képzőművész és rendező-operatőr fotóiból válogattak össze „Csudapest – fények és tények” címmel. 
 
A kiállítások mellett február 2-án, szombaton egy könyvbemutatóra is várják a Szemle szervezői az érdeklődőket. A Mammut mozi 4-es termében 14 órai kezdettel a Gyökerek – Gaál István filmművészete című olasz nyelvű kötetet az egyik szerkesztő, Paolo Vecchi mutatja be a közönségnek, majd megnézhetjük a tavaly szeptemberben elhunyt rendező 1970-es filmjét, a Magasiskolát. 
fürkész
2008.01.27
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.