39. Magyar Filmszemle – Információk és érdekességek

Az idei Szemle új Szemle-tanáccsal kezdte meg működését, melynek elnöke, Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar Vándor, Lora) több újítást is bevezetett.
A legfontosabbnak ezek közül azt tartja – ahogy azt a január 29. és február 5. között zajló 39. Magyar Filmszemle nyitó sajtótájékoztatóján elárulta –, hogy nevet kapott a fődíj: az idei Szemle legjobb alkotásának választott műve az Arany Orsó-díjban részesül majd. Az először megszüntetett, majd később különdíjként mégis feltámasztott közönségfilmes elismerés pedig a Moziverzum-díj nevet kapta (mivel – ahogy arra az elnevezésből is következtetni lehet – támogatója az egyik hazai kereskedelmi tévécsatorna). 
 
Herendi fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy idén semmiképpen sem szivároghat ki a díjátadónál korábban a díjazott filmek listája – az egyedül a díjátadó ünnepségen derülhet ki, melynek ezúttal a Kongresszusi Központ helyett a Millenáris Teátrum ad otthont. Új színhelyként ezenkívül a Bem mozi került be a Szemle-helyszínek közé, ahol az összes versenyen kívül vetített dokumentumfilmet megnézhetjük. 
 
Tóth Erzsébettől, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkárától azt tudhattuk meg, hogy az idei Szemle költségvetése 162 millió forint, amiből 110 milliót az MMKA áll, a többit egyéb támogatók (például az Oktatási és Kulturális Minisztérium) dobták össze. 
 
Vezér Éva a Filmuniótól a Szemlére érkező külföldi vendégekről beszélt, akik idén 100-120-an lesznek, és köztük lesznek olyan neves külföldi filmes szaklapok munkatársai, mint a Variety, a Screen, a Hollywood Reporter, a Cahiers du Cinema, a Positif, a Sight and Sound, a Time Out, de képviselteti magát a BBC is, továbbá a Cannes-i, a Moszkvai, a Locarnói, a Velencei és a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválok munkatársai. 
 
Szomorú hír azonban, hogy a neves román színésznő, Maia Morgenstern (akit láthattunk magyar filmekben is, például A Rózsa énekeiben vagy a Mansfeldben, de olyan nemzetközi produkcióban is, mint Mel Gibson A Passiója) betegsége miatt mégsem tudta vállalni a nemzetközi zsűri elnökségét. Helyette Catherine Portuges egyetemi professzor, filmesztéta érkezik, illetve egy helycserés támadással Klaus Eder, a FIPRESCI főtitkára lesz a zsűrielnök. Ők (és rajtuk kívül Goda Krisztina filmrendező, Kende János operatőr és Márta István zeneszerző) döntenek tehát az Arany Orsó- és a Moziverzum-díjról, illetve a többi nagyjátékfilmes elismerésről. 
 
Az index.hu információi szerint a Mammutban máris elfogytak a jegyek a Nyugalom, a Tejút és a Kalandorok című filmekre, és több kisjátékfilmes blokk is teltházas – ezekből pótelőadásokat tűztek ki, érdemes tehát résen lenni a pénztáraknál. Aki eljut a filmekre, és véleményét artikulálni is szeretné, annak idén is lehetősége lesz szavazni online és mobilon is a www.szemle.film.hu-n. Aki pedig végképp nem jut el személyesen a Szemlére, annak még mindig ott van a filmklik.hu, ahol több mint hetven Szemle-filmet nézhetünk meg online és ingyenesen
fürkész
2008.01.28
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.